ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Μάνδρα ζητεί μηχανισμό ειδοποίησης

Η Μάνδρα ζητεί μηχανισμό ειδοποίησης

Εξαιρετικά πιθανή είναι η επανάληψη μεγάλης πλημμύρας στην περιοχή της Μάνδρας, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των υπό κατασκευήν αντιπλημμυρικών έργων. Αιτία δεν είναι άλλη από τον σχεδιασμό τους, ο οποίος αφορά πλημμύρα πολύ μικρότερη από εκείνη του 2017. Το γεγονός αυτό κάνει κομβικής σημασίας την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών. Κλιμάκιο της Περιφέρειας, πάντως, που επισκέφθηκε χθες τα αντιπλημμυρικά έργα εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι.

«Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα έχουν “περίοδο σχεδιασμού” 50 έτη, δηλαδή οι αγωγοί έχουν σχεδιαστεί ώστε να διοχετεύσουν μια παροχή νερού τόσο ισχυρή που συμβαίνει μία φορά στα 50 χρόνια», εξηγεί στην «Κ» ο Αναστάσιος Στάμου, καθηγητής του ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδραυλικής. «Χρησιμοποιώντας απλή στατιστική, η πιθανότητα να ξεπεραστεί η παροχή αυτή στα επόμενα 20 χρόνια είναι ίση με 33%. Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η πιθανότητα αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017 υπολογίζεται ότι ήταν τουλάχιστον 120ετίας».

Υπάρχει, όμως, δυνατότητα για έργα με περίοδο σχεδιασμού 120 ετών; «Προφανώς και υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί», εκτιμά ο κ. Στάμου.

«Στις περιοχές, λοιπόν, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημμύρας θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δημιουργούμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΜΠ, 8 στους 10 κατοίκους της Μάνδρας χαρακτηρίζουν σημαντικό ή πολύ σημαντικό παράγοντα για την καταστροφή την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία ενός τέτοιου συστήματος, ας αναρωτηθούμε ποιες θα ήταν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αν υπήρχε ειδοποίηση έστω και λίγα λεπτά πριν από την εκδήλωση της πλημμύρας στη Μάνδρα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Θηβών. Τα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης συνδυάζουν πλατφόρμες τηλεπισκόπησης (ραντάρ και δορυφόρους), μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης καιρού, δεδομένα παρακολούθησης (όπως μετρήσεις βροχόπτωσης, στάθμης νερού, ταχύτητας ροής) και σύγχρονα, υδρολογικά και υδροδυναμικά μαθηματικά μοντέλα». Σε ξαφνικές πλημμύρες, όπως αυτή της Μάνδρας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σύστημα ειδοποίησης να μεταδίδει πληροφορίες με μικρά χρονικά βήματα των 5-10 λεπτών».

Παράλληλα, κομβικό ρόλο έχει η εκπαίδευση των πολιτών. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πλημμύρες. Δηλαδή να γνωρίζουμε καλά τα χαρακτηριστικά τους και πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε σε μια ανάλογη κατάσταση, τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε».

Επίσκεψη Δούρου

Χθες, κλιμάκιο με επικεφαλής την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το υπό κατασκευήν έργο διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και της κατασκευής νέου τμήματος της παλαιάς εθνικής οδού. Οπως εκτίμησε, το πρώτο βρίσκεται στο 75% και αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο. Το δεύτερο (η επαναχάραξη του τμήματος Μάνδρας – Οινόης, με παράκαμψη του ρέματος Σούρες) βρίσκεται στο 40% και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. «Είναι έργα που δεν έγιναν μετά τις φονικές πλημμύρες αλλά είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί στην αρχή της θητείας μας, τον Οκτώβριο του 2014 και που σήμερα ολοκληρώνονται», ανέφερε η κ. Δούρου.