Eρήμην η δίκη του Πάσσαρη, 18 χρόνια μετά τις στυγερές δολοφονίες

Eρήμην η δίκη του Πάσσαρη, 18 χρόνια μετά τις στυγερές δολοφονίες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερήμην ξεκίνησε σήμερα η δίκη του διαβόητου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά την απόρριψη από το δικαστήριο των αιτημάτων για αναβολή της δίκης.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τις στυγέρες δολοφονίες δυο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας το 2001, τελικώς η δίκη ξεκίνησε, ενώ ο Πάσσαρης εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας.

Η δίκη θα γίνει ερήμην του, καθώς οι Ρουμάνοι αρνήθηκαν την έκδοση του κατηγορούμενου με το σκεπτικό ότι οι ελληνικές αρχές δεν προσδιόρισαν τον χρόνο που θα διαρκέσει η δίκη.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για νέα αναβολή της υπόθεσης, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως η οποία υπογράμμισε πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής» για τα εγκλήματα του Κώστα Πάσσαρη. Εκτός από τις δύο δολοφονίες και την απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο Πάσσαρης αντιμετωπίζει και κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων.

Πριν το δικαστήριο αποφασίσει την συνέχιση της διαδικασίας, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τόσο του συνηγόρου υπεράσπισης, όσο και της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι ζήτησαν την σύντομη διακοπή της δίκης, προκειμένου να εκδοθεί ο  διαβόητος κακοποιός στη χώρα μας, ώστε να δικαστεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ αυτών και για τις δολοφονίες.

Η έκδοση του Κώστα Πάσσαρη έχει μπλέξει εδώ και χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, να συναινεί με την έκδοση του, αυτό δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει αναβληθεί τρεις φορές.

Οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι βρέθηκαν και σήμερα στο δικαστήριο, δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής, διαμαρτυρήθηκαν για μία ακόμα φορά, καθώς όλα αυτά τα χρόνια αναμένουν την τιμωρία των υπευθύνων για το χαμό των δικών τους ανθρώπων, χωρίς προς το παρόν να έχουν δικαστική δικαίωση.

Το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να έχει διαπράξει ο Κώστας Πάσσαρης  και συμπεριλαμβάνονται σε τρεις ογκωδέστατες δικογραφίες, τέθηκε στο δικαστήριο καθώς τα εγκλήματα του έχουν γίνει πριν από χρόνια.

«Είμαστε στα όρια της παραγραφής», ανέφερε η πολιτική αγωγή με τον συνήγορο υπεράσπισης να τονίζει με τη σειρά του ότι «οι ανθρωποκτονίες παραγράφονται το 2026».

Ο Κώστας Πάσσαρης αναμένεται να αποφυλακιστεί από τις ρουμανικές φυλακές τους επόμενους μήνες, καθώς θα έχει εκτίσει την ποινή που του έχει επιβληθεί για πράξεις που έχει διαπράξει εκεί. Ωστόσο, ο συνήγορός του υπογράμμισε μέσα στο δικαστήριο, ότι ο εντολέας του θα «μεταφερθεί μετά την έκτιση της ποινής του στις ρουμανικές φυλακές, υποχρεωτικά στην Ελλάδα». «Θέλει ο ίδιος να προσαχθεί και να ακουστεί να πει αυτά που έγιναν, να αποδεχθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει συγγνώμη», ανέφερε ο συνήγορος του, απαντώντας στις επιφυλάξεις των θυμάτων ότι μπορεί ο διαβόητος κακοποιός να μην δικαστεί ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή