Πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα

Πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη προσπάθεια στην εποχή της μεταπολίτευσης για να αποκτήσει ολόκληρη η χώρα πολεοδομικό σχεδιασμό πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η χρηματοδότηση, περίπου 200 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι δήμοι, που θα είναι όμως υπεύθυνοι για την εκπόνηση των νέων σχεδίων. Η εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων (όπως μετονομάστηκαν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια) θα ξεκινήσει σταδιακά, σε βάθος τετραετίας, με ομάδες 50-80 δήμων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. «Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι προϋπόθεση για την ορθολογική οργάνωση του χώρου σε αστικό, περιαστικό και εξωαστικό. Δίνεται η ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτό το σύνδρομο “εντός”/“εκτός” σχεδίου, καθώς τα σχέδια θα προσδιορίσουν επαρκώς τις οικιστικές περιοχές, την αγροτική γη, τις βιομηχανικές περιοχές, όλες τις δραστηριότητες», ανέφερε. «Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια κανονική χώρα, με κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, οριοθετημένους αιγιαλούς και χωρικό σχεδιασμό», πρόσθεσε.

«Επιτέλους θα μπει μια τάξη στον χώρο. Μαζί με το κτηματολόγιο είναι οι ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, με ουσιαστικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα, απαραίτητη για τις επενδύσεις αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας Επενδύσεων ΕΣΠΑ και ιθύνων νους του χρηματοδοτικού σκέλους του εγχειρήματος. Σημείωσε δε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει να εκπονήσει τα τοπικά σχέδια για τους πιο αδύναμους δήμους, που δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνική επάρκεια.

Τα τοπικά χωρικά σχέδια θεσπίστηκαν αρχικά με τον ν.4269/14 και τροποποιήθηκαν από τον 4447/16. Είναι πολεοδομικά σχέδια που καλύπτουν όλη την έκταση ενός δήμου, ορίζοντας τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε κάθε περιοχή. Οπως εξήγησε η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ρένα Κλαμπατσέα, τον Σεπτέμβριο η πολιτεία θα δημοσιεύσει πρόσκληση για την επιλογή των πρώτων 50 ή 80 δήμων με βάση κάποια κριτήρια. «Προτεραιότητα θα έχουν όσοι δήμοι δεν έχουν καμιάς μορφής πολεοδομικό σχεδιασμό, όσες περιοχές δέχονται πολύ έντονες πιέσεις ή περιοχές που έχουν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, λ.χ. νησιωτικές ή ορεινές. Οσες περιοχές έχουν πρόσφατα πολεοδομικά σχέδια, αυτά θα αξιοποιηθούν ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα», ανέφερε. Τέλος, εξήγησε ότι οι αναθέσεις όλων των τοπικών χωρικών σχεδίων θα γίνουν σε 4 ή 5 ομάδες, με χρονική απόσταση 10 μηνών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός (επομένως το σύνολο των σχεδίων θα ξεκινήσει να εκπονείται σε βάθος τετραετίας) και θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.

Πρώτη προσπάθεια το ’83

Η οργανωμένη εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων είναι η τρίτη προσπάθεια ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού στη μεταπολίτευση. Η πρώτη ξεκίνησε το 1983, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης και η δεύτερη το 1997. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιώργος Πατρίκιος, πρόσφατα πολεοδομικά σχέδια (δηλαδή με βάση τον νόμο του 1997) διαθέτει μόλις το 20% των δήμων, ενώ ένα επιπλέον 26% βρίσκεται υπό εκπόνηση ή υπό έγκριση. Περίπου 15 δήμοι από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη αναθέσει μέσω ΕΣΠΑ την εκπόνηση χωρικών σχεδίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή