Κινήσεις προσέγγισης Αθήνας – Φαναρίου

Κινήσεις προσέγγισης Αθήνας – Φαναρίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βοιωτία, τον τόπο της καταγωγής του, θα υποδεχθεί επισήμως στις 23 Μαΐου τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Θα είναι μία συνάντηση μεταξύ των δύο Ιεραρχών έπειτα από μακρά περίοδο ψυχρών σχέσεων, η οποία εύλογα έχει και πολιτικό μήνυμα.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε χθες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στον Οικουμενικό Πατριάρχη να έλθει στην Αθήνα και να προστεί των εγκαινίων προνοιακού ιδρύματος στη Βοιωτία. «Ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επίσκοπος Θεσπιών Συμεών έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, στον οποίο επέδωσε πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου να επισκεφθεί την Ελλάδα και να προστεί, στις 23 Μαΐου, της τελετής των εγκαινίων του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως “Αγιος Πορφύριος”, στο Δήλεσι Βοιωτίας, παρουσία του Εξοχώτατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθηγητή Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο Παναγιώτατος απεδέχθη την ευγενική αυτή πρόσκληση και ζήτησε από τον Επίσκοπο Θεσπιών να μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του στον Μακαριώτατο ενόψει του Αγίου Πάσχα» ήταν η ακριβής ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Η πρόσκληση του κ. Ιερωνύμου θεωρείται μία κίνηση προσέγγισης των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη δικαστική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Πατριαρχείου κατά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με αφορμή το κτήμα Προμπονά, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης, η από τις 7 Μαρτίου απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποφανθεί για την αναγνώριση της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, και όχι άμεσα μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος από το Πατριαρχείο τον περασμένο Ιανουάριο, είχε θεωρηθεί πολιτική επιλογή που καταδείκνυε την απόσταση των δύο πλευρών.

Παράλληλα, στην τελευταία επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο ματαιώθηκε τελευταία στιγμή, εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος του κ. Ιερωνύμου, όπως ήταν η επίσημη αιτιολογία που είχε ανακοινώσει η Αρχιεπισκοπή.

Ως φαίνεται, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την αλλαγή στη μισθοδοσία των κληρικών, όπως προέβλεπε το σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας, αναθέρμαναν το κλίμα μεταξύ Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής, όπως επίσης και οι κοινές τους θέσεις κατά των προτεινόμενων από την κυβέρνηση αλλαγών στο Σύνταγμα. Τα «τύμπανα της συμφιλίωσης» Αθήνας-Φαναρίου ηχούν στέλνοντας μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της Ιεραρχίας όσο και στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή