Αλλάζει ο τρόπος αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων

Αλλάζει ο τρόπος αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων καθιερώνεται με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, καταργείται το του Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ)  και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Π.∆. 38/2010, καθώς η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.

«Κύριος σκοπός του ΑΤΕΕΝ είναι η επαλήθευση από τον αρμόδιο φορέα στο κράτος-μέλος καταγωγής του τίτλου, με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο προκειμένου η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη και πιο ευέλικτη» λέει το υπουργείο. Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει την απόφαση του ΑΤΕΕΝ στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα, προκειμένου να εγγραφεί σε αυτόν και να ασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα. Όσοι επιθυμούν η αίτησή τους να εξεταστεί με τη νέα διαδικασία, μπορούν υποβάλουν νέα, αποσύροντας την αίτησή τους από το ΣΑΕΠ.

Το υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχουν περίπου 9.500 απόφοιτοι ιδιωτικών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων που αναμένουν επί χρόνια την χορήγηση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων τους, και κάνει λόγο για «τέλος στην ομηρία τους». Ωστόσο,  επί ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015, κατεγράφη αύξηση της λίστας αναμονής, καθώς επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά υπήρξε πολιτική απροθυμία αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους κολεγίων.

Βελτίωση της κατάστασης επί υπουργίας Ν. Φίλη

Ωστόσο, τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου δεν συμπίπτουν με τον αριθμό των 9.500 που, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, αναμένουν επί χρόνια την χορήγηση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων τους. Επί υπουργίας Νίκου Φίλη το ΣΑΕΠ ανασυγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί με εντατικούς ρυθμούς. 

To 2016  εξετάστηκαν 1.846 αιτήσεις, o μεγαλύτερος αριθμός όλης της περιόδου λειτουργίας του ΣΑΕΠ. Το 2017 εξετάστηκαν  1.282 αιτήσεις. Το 2018 εξετάστηκαν 1.262 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου 2016 – Δεκεμβρίου 2018  εξετάστηκαν περίπου 4.000 αιτήσεις, ενώ τα έτη  2013, 2014 και 2015 είχαν εξεταστεί μόλις 1.500. Εκκρεμούν 2.435 αιτήσεις, συνεπώς, ο αριθμός 9.500 που αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν προκύπτει.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής το Υπουργείο διευκρίνισε ότι οι 9.500 αιτήσεις αφορούν αιτήσεις του ΣΑΕΠ από το 2010 έως σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή