Η πνευματικότητα του Αγίου Ορους ταξιδεύει στην Καλαμάτα

Η πνευματικότητα του Αγίου Ορους ταξιδεύει στην Καλαμάτα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καλαμάτα θα εορτάσει τις άγιες αυτές ημέρες συντροφιά με μια ωραία έκθεση, που μεταφέρει τους θεατές στη μαγεία του Αθω. Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε με λαμπρότητα το αφιέρωμα «Σπύρος Παπαλουκάς – Βασίλης Θεοχαράκης. Αγιο Ορος» στο Μέγαρο Χορού της πόλης με διαλεχτά έργα των δύο ζωγράφων από τη Συλλογή Ιδρύματος Θεοχαράκη. Τόσο ο σπουδαίος δάσκαλος Παπαλουκάς όσο και ο μαθητής του, ο Βασίλης Θεοχαράκης, έχουν βιωμένη σχέση με τον τόπο αυτό, η οποία ενέπνευσε τον χρωστήρα τους. Και στους πίνακές τους δεν βλέπουμε μονάχα τα τοπία και τους ναούς αλλά την αποτύπωση της πνευματικότητας, της αυθεντικής  αναζήτησης του θείου.

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βασίλης Θεοχαράκης, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε έργα του και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Σημαντικά λόγια για την εκθεσιακή αυτή πρωτοβουλία είπαν ο  πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, Απόστολος Μπότσος αλλά και ο διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης. Την έκθεση επιμελήθηκε με μεγάλη αγάπη και μεράκι ο Τάκης Μαυρωτάς που μίλησε για την ξεχωριστή σύνδεση  ανάμεσα στον μαθητή και στον δάσκαλο, αλλά και το πώς ο Αθως αποτέλεσε ένα –ακόμα– σημείο συνάντησης μεταξύ τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καλαμάτα ταξίδεψαν σπουδαίοι πίνακες του Παπαλουκά όπως η «Αποψη των Καρυών», ο «Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας», ο «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος», η «Μονή Παντοκράτορος», η «Μονή Σταυρονικήτα» κ.ά. Δίπλα τους, έργα του Θεοχαράκη, όπως η «Μονή Ιβήρων», «ο Αρσανάς της Μονής Βατοπεδίου», τα μυστηριώδη δάση του Αγίου Ορους , η «Μονή της Αγίας Αννας» κ.ά.

Η πνευματικότητα του Αγίου Ορους ταξιδεύει στην Καλαμάτα-1

 Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης (αριστερά) με τον Τάκη Μαυρωτά.

Είναι μια σύζευξη δύο βλεμμάτων με τον ίδιο σεβασμό για τον τόπο και τους μοναχούς του. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να ανακαλύψει κανείς τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ τους. Είναι πολύ συγκινητικό ότι ο Θεοχαράκης πάντα μνημονεύει τον αυστηρό δάσκαλό του και τις αρχές που του δίδαξε, μεγαλύτερη των οποίων θεωρεί την εσωτερική αρμονία και γεωμετρία της σύνθεσης.

Για το χατίρι των εγκαινίων πολλοί Αθηναίοι βρέθηκαν στην Πελοπόννησο όπως η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φιλοπούλου, ο Θανάσης Μακρής και ο Μιχάλης Μαδένης. Τους υποδέχθηκαν με θέρμη οι τοπικές αρχές και άνθρωποι που έχουν επιτελέσει έργο στην πόλη όπως η πρόεδρος της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια,  Βικτωρία Καρέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή