Αναζητώντας το μέτρο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφημίσουμε την αξία της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, προσπαθούμε να εξάγουμε τους γαστρονομικούς μας θησαυρούς, μιλάμε με πάθος για τον ευλογημένο τόπο μας, αλλά εμείς οι ίδιοι του γυρίζουμε την πλάτη όλο και περισσότερο.

Αποβάλλουμε από το καθημερινό τραπέζι τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, καταναλώνουμε πολύ περισσότερο κρέας, αδιαφορούμε για την υγεία μας τη στιγμή που διαρκώς νέες έρευνες συνδέουν την καλή υγεία με το τι τρώμε.

Η εγκατάλειψη της μεσογειακής δίαιτας δεν έγινε ξαφνικά, συντελείται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, και αφορά κυρίως τις νεότερες γενιές. Συνδέεται με την αλλαγή του τρόπου ζωής, με το νέο λάιφ στάιλ, με την καθημερινότητά μας που κινείται σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και σε συνθήκες αυξημένου άγχους. Τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η Eurostat και αφορούν το 2017, φανερώνουν ότι καθημερινή κατανάλωση φρούτων δήλωσε ότι κάνει το 51% των Ελλήνων, έναντι του 64% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. Πρόκειται για μια επίδοση που βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες όπως η πρώτη στη σχετική λίστα Ιταλία (85% των Ιταλών δηλώνουν ότι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση φρούτα), η Πορτογαλία (81%) και η Ισπανία (77%). Αντίστοιχα, το 60% των Ελλήνων δηλώνει ότι καταναλώνει σε καθημερινή βάση λαχανικά, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 64%. Στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση λαχανικών είναι η Ιρλανδία και το Βέλγιο (84%) και η Ιταλία (80%).

Ανησυχητική είναι και μια έρευνα που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg σύμφωνα με την οποία έχουμε υποχωρήσει αρκετές θέσεις στη λίστα με τους πιο υγιείς λαούς για το 2019. Σε σύνολο 169 λαών, βρισκόμαστε στην 26η θέση, έξι θέσεις πιο χαμηλά σε σχέση με το 2017. Μιλάμε διαρκώς για το φαγητό, τη γαστρονομία, τις νέες τάσεις. Αναζητάμε καινούργιες εμπειρίες, πειραματιζόμαστε με γεύσεις και τεχνικές, παρακολουθούμε μετά μανίας ριάλιτι μαγειρικής και ακολουθούμε στα σόσιαλ μίντια γνωστούς σεφ και διάσημα εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, ελάχιστα μας απασχολεί η σχέση της διατροφής με την υγεία, το μέτρο, η ποιότητα. Το ενδιαφέρον μας για τη μαγειρική δεν αποτυπώνεται σε μια ισορροπημένη καθημερινή δίαιτα. Τουλάχιστον αυτό λένε τα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή