Σκηνές στο Σύνταγμα από τις οικογένειες των καταλήψεων

Σκηνές στο Σύνταγμα από τις οικογένειες των καταλήψεων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξάνεται ο αριθμός των σκηνών που έχουν στηθεί στο Σύνταγμα από την Πέμπτη το βράδυ, καθώς στην πλατεία «μετακόμισαν» οι οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που απομακρύνθηκαν από κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων, έπειτα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσής τους που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Περίπου 40 άτομα, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, βρίσκονταν από χθες το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, δεδομένου ότι δεν ξέρουν πού να πάνε μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια, όπου διέμεναν για περισσότερο από έναν χρόνο.

Οσοι βρίσκονται στην πλατεία διαθέτουν νόμιμα χαρτιά, εφόσον έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και είναι στην αναμονή για την εξέταση του αιτήματός τους. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, επιλέγοντας να μείνουν σε ένα κτίριο το οποίο κατέλαβαν, έθεσαν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους εκτός του συστήματος πρόνοιας για τους αιτούντες άσυλο, που προβλέπει σίτιση, μετρητά ανά άτομο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χρειάζεται, λοιπόν, να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν σε νόμιμες δομές φιλοξενίας. Πάντως, κάποια από τα παιδιά που έμεναν στην κατάληψη πήγαιναν στο σχολείο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονιών τους, που φαίνονται έκπληκτοι από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρότι η αστυνομία γνώριζε ότι εντός των κτιρίων που εκκενώθηκαν διέμεναν οικογένειες με παιδιά, δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τη μετεγκατάστασή τους. Πηγές του Δήμου Αθηναίων ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης είναι ιδιαίτερα ανήσυχος λόγω της αποσπασματικότητας των ενεργειών της κυβέρνησης όσον αφορά τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια. «Δεν είναι δυνατόν να βγάζεις οικογένειες με μικρά παιδιά στον δρόμο χωρίς να έχεις υπολογίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για αυτούς τους ανθρώπους», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Χθες εξετάστηκε η πιθανότητα όσοι έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα να μεταφερθούν στον Ελαιώνα, όπου ωστόσο δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις σε κοντέινερ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο δήμος θέλει να δοθεί άμεσα λύση, ώστε να φύγουν οι σκηνές από την κεντρική πλατεία της πόλης, χωρίς όμως από την άλλη να επιδεινωθούν οι συνθήκες διαμονής στον καταυλισμό του Ελαιώνα, ο οποίος αποτελεί πρότυπο από την αρχή της λειτουργίας του έως και σήμερα.

Παράλληλα, το γεγονός της μεταφοράς ομάδας διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών από τη Σάμο στη Λέσβο, δεδομένου ότι στο ΚΥΤ στη Σάμο δεν έγιναν δεκτοί λόγω υπερπληθυσμού, έχει θορυβήσει την κοινωνία του νησιού, που προετοιμάζεται να αντιδράσει προκειμένου η Μόρια να μη γίνει «το βασικό κέντρο υποδοχής στο Αιγαίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή