Ακούγοντας στίχους στο αρχοντικό του Ελύτη

Ακούγοντας στίχους στο αρχοντικό του Ελύτη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αρχοντικό του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη επισκέφθηκαν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, στη Λέσβο. Οπως αρμόζει σε μια κανονική επίσκεψη εποχής… του 1965, τους άνοιξαν την πόρτα οι ψυχοκόρες και πέρασαν σε όλα τα δωμάτια, μαθαίνοντας την ιστορία του σπιτιού. Ηταν μια δραματοποιημένη ξενάγηση, οργανωμένη από την ντόπια ομάδα «Οpen Lesvos» στην οικία Αλεπουδέλλη (ευρέως γνωστή ως αρχοντικό Ελύτη) στη Σουράδα Μυτιλήνης, όπου πέρναγε τα καλοκαίρια του ο νομπελίστας ποιητής, σε σενάριο της Φερενίκης Τσαμπαρλή και του Δημήτρη Πρωτούλη.

Τα 45 παιδιά ξεναγήθηκαν στο ισόγειο και στον περιβάλλοντα χώρο, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα συνδυασμό θεατρικού δρώμενου με παιχνίδι θησαυρού. Ειδικότερα, βίωσαν την αναπαράσταση της επίσκεψης στη Λέσβο του Οδυσσέα Ελύτη, του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ και του Αγγελου Κατακουζηνού την άνοιξη του 1965, με σκοπό την οργανωτική προετοιμασία των εγκαινίων του Μουσείου Θεόφιλου στις 29 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, στη Βαρειά Μυτιλήνης.

Με τη βοήθεια ερασιτεχνών ηθοποιών, τα παιδιά «συνομίλησαν» με την προαναφερθείσα καλλιτεχνική τριανδρία, έμαθαν την ιστορία του αρχοντικού, ενέπνευσαν με τις λέξεις που ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τον Οδυσσέα Ελύτη να γράψει ωραίους στίχους, τους οποίους και απήγγειλε ο «ίδιος» στο εκστασιασμένο παιδικό κοινό. Ακολούθησε ζωγραφική από τα παιδιά σε χάρτινα πλακάκια, εμπνευσμένα από τα παλιά πλακάκια του Αρχοντικού.

Ακούγοντας στίχους στο αρχοντικό του Ελύτη-1

Ταξίδι στον… χρόνο πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, στη Λέσβο, οι οποίοι επισκέφθηκαν το αρχοντικό του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, στο πλαίσιο δραματοποιημένης ξενάγησης που διοργανώθηκε από την τοπική ομάδα «Open Lesvos». Οι μαθητές βίωσαν την αναπαράσταση της επίσκεψης στη Λέσβο των Οδυσσέα Ελύτη, Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ και Αγγελου Κατακουζηνού την άνοιξη του 1965.

Προσωπικότητες

Το αρχοντόσπιτο αυτό της Σουράδας, που ανήκει σήμερα στον Κωστή Ιωάννου (ξάδελφο του Ελύτη) και στη σύζυγό του Ολγα Βαλιάδου, ξεκίνησε να χτίζεται το 1910 και φιλοξένησε προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, ο Γεώργιος Παπανδρέου αλλά και ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Το σπίτι, μάλιστα, επιτάχθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής για τις ανάγκες του Γερμανού στρατιωτικού Διοικητή Λέσβου. Το «Open Lesvos» είναι μια εθελοντική ομάδα που με τη δράση της δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Λέσβου να ξεναγηθούν σε αξιόλογα κτίρια του νησιού δωρεάν από επαγγελματίες ξεναγούς, να εκτιμήσουν την αρχιτεκτονική αξία τους, να μάθουν την ιστορία τους και τελικά να αγαπήσουν και να προστατεύσουν την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Ετσι, για την εν λόγω δράση βοήθησαν εθελοντικά πολλοί τοπικοί φορείς και ιδιώτες, από την προσφορά υγιεινού δεκατιανού έως τη φωτογράφιση της εκδήλωσης.

Ας σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη της «Δημιουργικής Ευρώπης» (Creative Europe) που έφτασαν στο νησί για την παρουσίαση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή