Κωδική ονομασία “Uncover”: Επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά της πορνογραφίας ανηλίκων

Κωδική ονομασία “Uncover”: Επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά της πορνογραφίας ανηλίκων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Uncover» για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων διεξήγαγε η  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την οποία συνελήφθησαν τέσσερα άτομα – ημεδαποί – και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Επιπλέον δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων.

Στην επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ψηφιακή ανάλυση και πολύμηνη ενδελεχή διαδικτυακή έρευνα, μέσω ειδικών λογισμικών προγραμμάτων για τον εντοπισμό χρηστών του διαδικτύου, εντός της ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό ψηφιακά αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Πώς έγινε η συντονισμένη επιχείρηση

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν χρήστες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά (1.459) αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με τη χρήση συνολικά 362 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών διαδικτύου. 

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό Βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από αλληλογραφία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων, μεταξύ των οποίων και οι οικιακές συνδέσεις διαδικτύου 5 ημεδαπών, σε Αττική και Πελοπόννησο.

Κατόπιν, κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου 2019, κλιμάκια αστυνομικών, διενήργησαν ταυτόχρονες συντονισμένες νομότυπες έρευνες σε οικίες τεσσάρων ημεδαπών σε περιοχές της Αττικής, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα στην οικία ενός ακόμη ημεδαπού σε περιοχή της Πελοποννήσου, την 4η Απριλίου 2019.

Στις παραπάνω έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• 3 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.

• 5 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.

• 7 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop).

• 2 κινητά τηλέφωνα.

• 12 φορητά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usbflashdrive).

• 2 κάρτες ψηφιακής αποθήκευσης (microsd).

Από τον επιτόπιο έλεγχο στα παραπάνω ψηφιακά πειστήρια, από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκε σε αυτά πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πράξεις και για τις οποίες συνελήφθησαν εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας. Για τον πέμπτο ημεδαπό ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περεταίρω εργαστηριακή εξέταση.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή