Σε απολογία σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Σε απολογία σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίνεται σήμερα από ανακριτή και εισαγγελέα η τύχη των δύο γνωστών ποινικολόγων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, για εμπλοκή στην υπόθεση της μαφίας των φυλακών, καθώς απολογείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ακολουθεί ο Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η πιο εμβληματική προσωπικότητα της ποινικής δικηγορίας για δεκαετίες, θα βρεθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή, όχι για να υπερασπιστεί κάποιον από τους πελάτες του, αλλά τον ίδιο τον εαυτό.

Μέσω του συνηγόρου του Θρασύβουλου Κονταξή, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος του και αναμένεται να καταθέσει γραπτό υπόμνημα.

Ο συνήγορος του άλλωστε δήλωσε χθες, ότι θα καταθέσει και αγωγή σε βάρος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, γιατί με δηλώσεις της, τον εμφάνισε ως ένοχο, πριν ακόμα απολογηθεί, παραβιάζοντας πρόσφατο νόμο, που απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να προκαταλαμβάνουν τις δικαστικές κρίσεις, αγνοώντας το τεκμήριο αθωότητας.

Τις κατηγορίες επίσης αρνείται και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος από τους πλέον γνωστούς ποινικολόγους και ο συνήγορός του, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρήστος Μυλωνόπουλος αναμένεται να καταθέσει σήμερα υπόμνημα στον ανακριτή, με στοιχεία κατά του κατηγορητηρίου.

Για τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για τους δύο ποινικολόγους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις καθώς υποστηρίχθηκε ότι οι προϋποθέσεις του νόμου για την έκδοση εντάλματος δεν υπήρχαν στις περιπτώσεις των δύο ποινικολόγων.

Και οι δύο, όπως επισήμανε κατ’ επανάληψη και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, είχαν μόνιμη κατοικία και καθημερινά ασκούσαν δικηγορία και δεν μπορεί να θεωρηθούν ύποπτοι φυγής.

Αλλωστε η σύλληψη των δύο δικηγόρων έχει προκαλέσει σοκ στον νομικό κόσμο και έχει επικριθεί ως δικονομική ακρότητα.

Οι κατηγορίες και οι καταθέσεις

Ο Αλ. Λυκουρέζος μαζί με τον Θ. Παναγόπουλο, ήταν δικηγόροι του Γιώργου Αντωνόπουλου για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του, η οποία είχε γίνει το Νοέμβριο του 2014 έξω από το σπίτι του στη Πεντέλη. Ως ηθικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου, έχει καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή ο Αρ. Φλώρο.

Ο Γ. Αντωνόπουλος, σε καταθέσεις που είχε δώσει στις αρχές είχε αναφέρει πως θεωρεί τον Αριστείδη Φλώρο ως τον ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του. Ένα ισχυρισμό που αρνείται ο Αρ. Φλώρος, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε  στον ανακριτή για το συγκεκριμένο θέμα. Στην κατάθεση αυτή ο έγκλειστος επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει πως οι δύο συλληφθέντες δικηγόροι, δηλαδή οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος, του ζήτησαν χρήματα, προκειμένου ο πελάτης τους, δηλαδή, ο Γ. Αντωνόπουλος, να πάρει πίσω τις καταθέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρούσε τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Παράλληλα από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» καταγράφηκαν συνομιλίες ανάμεσα σε κακοποιούς, αλβανικής καταγωγής που κρατούνται στις φυλακές και τον προφυλακισμένο πλέον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο από τις οποίες προέκυψαν κάποια στοιχεία για την υπόθεση των δύο δικηγόρων και πρωτίστως του Αλέξανδρου Λυκουρέζου.

Επίσης, σχετικά με την υπόθεση των δύο δικηγόρων είχε καταθέσει  πρόσφατα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει δώσει κατάθεση για το ίδιο θέμα και στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει μαζί με τον αδικοχαμένο Μιχ. Ζαφειρόπουλο για ένα διάστημα τον Αριστείδη Φλώρο, ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο μεταξύ άλλων.

«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχαλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε».

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο με τον οποίο και είχε την εξής συνομιλία. «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «Δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή