Δονούσα ελεύθερη από πλαστικά

Δονούσα ελεύθερη από πλαστικά

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες φορές οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από μικρά μέρη. Ισως γι’ αυτό το πρόγραμμα «Sea Change Greek Islands» πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε 10 «μικρά» νησιά των Κυκλάδων, με σκοπό να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις τοπικές κοινωνίες στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Η φετινή εκστρατεία έχει ως επίκεντρο τη Δονούσα, όπου ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες δράσεις. Στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται από το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, είναι η Δονούσα να μετατραπεί στο πρώτο «plastic free» (ελεύθερο από πλαστικά μιας χρήσης) νησί της χώρας. «Στη Δονούσα υπάρχουν τρεις τοπικοί σύλλογοι που είναι πολύ δυναμικοί και συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους: ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος “Ποσειδών” και η Ενωση Δονουσιωτών Κυκλάδων», εξηγεί η Ειρήνη Γκιουλάκου, υπεύθυνη του προγράμματος.

«Με τη βοήθειά τους στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήσαμε μια ενημερωτική εκδήλωση στο νησί και μοιράσαμε στις επιχειρήσεις σακούλες πολλαπλών χρήσεων και βιοδιασπώμενα καλαμάκια και στους πολίτες ποτήρια πολλαπλών χρήσεων. Μαζί με τον Σύλλογο Αγριας Ζωής Νάξου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του βυθού και με τους μαθητές της Δονούσας καθαρισμός των ακτών. Γενικά, η Δονούσα είναι το νησί στο οποίο συναντήσαμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι επιχειρηματίες μας λένε “μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα να προστατεύσουμε τον τόπο μας”. Υπάρχει μια αντίληψη συλλογικότητας που δύσκολα συναντάς και η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας».

Εκτός από τη Δονούσα, το πρόγραμμα «Sea Change Greek Islands» πραγματοποιείται στη Σίκινο, στη Φολέγανδρο, στην Κίμωλο, στη Σέριφο, στην Ανάφη, στην Αμοργό, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά και στο Κουφονήσι, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή