ΚΟΙΝΩΝΙΑ

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1930: Σύμφωνο Ελληνοτουρκικής Φιλίας

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1930: Σύμφωνο Ελληνοτουρκικής Φιλίας

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται την τουρκική πρωτεύουσα για την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η υπογραφή του συμφώνου ήτο καθαρώς δευτερεύον ζήτημα, ενώ το πρωτεύον ήτο η πραγματική ανάγκη φιλίας. Δεν είνε αληθές ότι το Αιγαίον χωρίζει, αλλ’ απεναντίας ενώνει τους δύο λαούς», δηλώνει ο Βενιζέλος. Και συμπληρώνει: «Η ελληνοτουρκική συνεννόησις αποτελεί μέγα βήμα διά την βαλκανικήν ένωσιν». Σε ανάλογο πνεύμα ο Ινονού διαπίστωνε ότι «η φιλία μας βασίζεται επί ουσιαστικών δεδομένων». Μαζί με το Σύμφωνο Φιλίας υπογράφτηκαν το Σύμφωνο Εγκαταστάσεως, εμπορική σύμβαση και πρωτόκολλο για τους ναυτικούς εξοπλισμούς.

Η «Κ» αναφέρει: «Άγκυρα, 29 Οκτωβρίου (Του απεσταλμένου μας). – Ως σας ετηλεγράφησα ήδη, η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνη αύριον (σήμερον) την πρωίαν, κατά πάσαν πιθανότητα, της υπογραφής λαμβανούσης επίσημον χαρακτήρα.»

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1930-symfono-ellinotoyrkikis-filias0

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας στην ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 1930 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1930-symfono-ellinotoyrkikis-filias1
Ο Ελ. Βενιζέλος με τη σύζυγό του σε δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν του ο Κεμάλ Ατατούρκ (κέντρο) στην Άγκυρα.