«Κλαδεύουμε έτσι τα δένδρα λόγω έλλειψης πόρων»

«Κλαδεύουμε έτσι τα δένδρα λόγω έλλειψης πόρων»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση για το «αυστηρό» κλάδεμα των δένδρων στα πεζοδρόμια της πόλης που παρατήρησαν το τελευταίο διάστημα οι Αθηναίοι έδωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων Δημήτρης Κυριακάκης. Με μια γενναία και ειλικρινή δημόσια ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτήρισε τα δένδρα της Αθήνας «γέννημα θρέμμα» της υπηρεσίας, ενώ παραδέχθηκε ότι αυτός ο τρόπος κλαδέματος είναι επιστημονικά λανθασμένος.

«Θέλω να δηλώσω ότι αυτός ο τρόπος κλαδέματος δεν είναι ο επιστημονικά σωστός. Αναγκαζόμαστε να κλαδέψουμε με αυτόν τον τρόπο για μια σειρά από λόγους», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακάκη, τα δένδρα που μεγαλώνουν στα πεζοδρόμια κολλητά με τα κτίρια δεν παίρνουν το φυσικό τους σχήμα και μέγεθος, αλλά αναπτύσσονται με ιδιαίτερο τρόπο. Πιέζονται από τα κτίρια και γέρνουν προς το κέντρο του δρόμου, «αναζητώντας» το φως. «Αυτό επιβάλλει την αναγκαστική κλάδευση των δένδρων που μεγαλώνουν στα πεζοδρόμια. (…) Το ότι καταλήγουμε τελικά το αναγκαίο κλάδεμα να το κάνουμε με αυτόν τον αυστηρό τρόπο οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη πόρων. Τα δένδρα θα έπρεπε να κλαδεύονται κάθε δύο ή τρία χρόνια και στην πράξη συνεχώς καταλήγουμε να τα κλαδεύουμε στα πέντε, έξι ή και επτά χρόνια… αποκλειστικά γιατί δεν έχουμε τους πόρους (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) για να το κάνουμε νωρίτερα», εξήγησε. Ενας επιπλέον λόγος για το πιο «αποφασιστικό» τους κλάδεμα είναι ότι, όταν τα δένδρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, εμφανίζουν εσωτερικές σήψεις που τα καθιστούν επικίνδυνα για ατυχήματα.

«Στη Διεύθυνση Πρασίνου εμείς που τραβάμε το κάρο της διεύθυνσης (δεν θα αρνηθώ ότι υπάρχουν και αδιάφοροι υπάλληλοι) είμαστε αφιερωμένοι στη διαχείριση του πρασίνου με εμπειρία 25 και 30 χρόνων. Ολα τα δένδρα που βλέπετε στην Αθήνα έχουν παραχθεί στο φυτώριο του δήμου μας από εμάς ή και προηγούμενους συναδέλφους μας και έχουν φυτευθεί από τα συνεργεία μας και τα αναστήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ποτίζοντάς τα, λιπαίνοντάς τα και κλαδεύοντάς τα. Δεν είμαστε οι υπάλληλοι που βρεθήκαμε περιστασιακά σε αυτή τη θέση και κοιτάμε μόνο να πάρουμε τον μισθό μας. Τα δένδρα της Αθήνας (περίπου 90.000 δένδρα στα πεζοδρόμια) είναι στην κυριολεξία γέννημα θρέμμα στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου μας», κατέληξε ο κ. Κυριακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή