Το Λύκειο των Ελληνίδων ιδρύει παράρτημα στο Καστελλόριζο

Το Λύκειο των Ελληνίδων ιδρύει παράρτημα στο Καστελλόριζο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχή έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1910. Η πρωτοπόρος του φεμινισμού στην Ελλάδα, Καλλιρρόη Παρρέν, κάλεσε στο σπίτι της μια ομάδα επτά γυναικών. Αυτές αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του Λυκείου των Ελληνίδων, που σήμερα αριθμεί 15.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με πλούσια ιστορία, ο θεσμός  διαπνέεται πάντοτε από το ίδιο πνεύμα εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς και διατηρεί μια μεγάλη έγνοια: να απλώσει τη σκέπη του σε ολόκληρη τη χώρα και όπου αλλού ανθεί ο ελληνισμός.

Να, λοιπόν, που έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη σημαντικό παράρτημα σε έναν τόπο που έχει ανάγκη να τον τιμούμε και να τον θυμόμαστε, τόσο μακρινός που είναι. Σε μια εκδήλωση στο ωραίο νεοκλασικό κτίριό του στην οδό Δημοκρίτου 14, το Λύκειο των Ελληνίδων ανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες την ίδρυση του 54ου παραρτήματός του στο ακριτικό Καστελλόριζο. Παρουσία της προέδρου του Λυκείου, Ελένης Τσαλδάρη, και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του προέδρου του Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων, Βασίλη Νικολαρά, και εκπροσώπων άλλων παραρτημάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας έγινε η ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας.

Η αντιπρόεδρος και έφορος παραρτημάτων Μαρία Παπαμάρκου υποδέχθηκε την αντιπρόεδρο και τη γενική γραμματέα του νέου παραρτήματος, Κωνσταντίνα Αγαπητού-Crowley και Κυριακή Ντάφλου.

Το Λύκειο των Ελληνίδων ιδρύει παράρτημα στο Καστελλόριζο-1

Από αριστερά: η Ελένη Τσαλδάρη, η Κωνσταντίνα Αγαπητού-Crowley, η Κυριακή Ντάφλου και η Μαρία Παπαμάρκου.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και η συγκίνηση όλων φανερή.  Το Λύκειο των Ελληνίδων είχε το βλέμμα του στραμμένο στο Καστελλόριζο εδώ και καιρό. Ετσι, τον Ιούνιο του 2018 έγινε το πρώτο βήμα με επιτόπια διερευνητική επίσκεψη της Μαρίας Παπαμάρκου και της ειδικής γραμματέως  Κατερίνας Δασκαλάκη. Τα πράγματα πήραν γρήγορα τον δρόμο τους χάρη στις άοκνες προσπάθειες που καταβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Στη βραδιά που διοργανώθηκε για το παράρτημα του Καστελλόριζου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο καλός συνάδελφος δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Λυγερός, ο οποίος μίλησε για τη στρατηγική θέση του νησιού και ανέλυσε τις νέες γεωπολιτικές δυναμικές που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί του Καστελλόριζου από μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων, με ζωντανή μουσική και τραγούδι. Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε ιδιαίτερη συγκίνηση, όταν η πρόεδρος Ελένη Τσαλδάρη παρέδωσε στις εκπροσώπους του νέου παραρτήματος την ελληνική σημαία με το σήμα του Λυκείου και την επιγραφή «Παράρτημα Καστελλόριζου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή