Εσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στα Εξάρχεια

Εσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στα Εξάρχεια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθέσεις με πέτρες και ξύλα σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα στα Εξάρχεια εναντίον τουλάχιστον τριών καταστημάτων, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι βιτρίνες και εξοπλισμός. Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση έχει, για ακόμη μία φορά, επιδεινωθεί ενισχύοντας το αίσθημα ανασφάλειας και δυσφορίας των κατοίκων για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ιστορικής γειτονιάς.

Ειδικότερα, παρότι η αστυνομία διαθέτει στοιχεία για επιθέσεις σε δύο συγκεκριμένα καταστήματα, μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι έσπασαν οι βιτρίνες σε συνολικά έξι καταστήματα στην περιοχή.

Οσον αφορά τα κίνητρα των επιτιθεμένων, μόνον εικασίες μπορούν να γίνουν, εφόσον «δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να συνδέει τα συγκεκριμένα καταστήματα, κάποιο κοινό στοιχείο. Πιθανότατα πρόκειται για επιθέσεις που γίνονται από κάποιους που θέλουν να πουλήσουν “προστασία”. Ενδεχομένως όμως είναι απλώς μια προσπάθεια να σβήσει οποιαδήποτε ένδειξη κανονικότητας υπάρχει ακόμα στην περιοχή, οπότε και να επικρατήσει πλήρως η ανομία», λέει στην «Κ» ο Γ. Α., ο οποίος προτιμά να μη μιλήσει επωνύμως από φόβο για τη σωματική του ακεραιότητα.

Μόλις πριν από δύο μέρες ένα άλλο άτομο που χρησιμοποιεί πλέον το ψευδώνυμο «κύριος Λάμδα» δέχθηκε επίθεση με μπουνιές από πέντε άτομα, ενώ έπινε τον καφέ του σε καφετέρια των Εξαρχείων στην οδό Μπόταση. Οπως ο ίδιος κατήγγειλε στην αστυνομία, εκείνοι που τον χτύπησαν τον απείλησαν ότι θα τον σακατέψουν αν διαπιστώσουν ότι γράφει σε συγκεκριμένο περιοδικό.

Ανάληψη ευθύνης

Την προηγούμενη Τρίτη, εξάλλου, η ομάδα «Πασχαλινά σφυριά» με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε κρεοπωλείο και το σπάσιμο της βιτρίνας που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου. Μάλιστα, στοχοποιείται ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου καταστήματος για τις απόψεις που έχει εκφράσει δημοσίως. Η επίθεση παρουσιάζεται ως ακτιβισμός υπεράσπισης του βεγκανισμού, ωστόσο υπάρχουν σαφείς αναφορές για παρεμβάσεις που έχουν στόχο την «ολική απελευθέρωση», ενώ το κείμενο κλείνει με την υπόσχεση-απειλή «Θα τα ξαναπούμε μέρες που είναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή