Υπουργικό «πραξικόπημα» στις εκλογές του ΠΙΣ

Υπουργικό «πραξικόπημα» στις εκλογές του ΠΙΣ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανάληψη των αρχαιρεσιών για το νέο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ζητεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός ακύρωσε τις πρόσφατες εκλογές στον Σύλλογο, επικαλούμενος παρατυπίες στην όλη διαδικασία. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ΠΙΣ δεν διαβίβασε, ως ώφειλε, τα εκλογικά έγγραφα που απαιτούνται για να εγκριθούν τα αποτελέσματα, τη στιγμή μάλιστα που υπήρξαν καταγγελίες για αλλοίωση των αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας των υποψηφίων. Για υπουργικό πραξικόπημα κατηγορεί το Δ.Σ. του ΠΙΣ τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, δηλώνοντας ότι «η νομίμως εκλεγείσα διοίκηση θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και τη νομιμότητα». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι με την απόφασή του αυτή ο κ. Ξανθός αφήνει στην αναμονή για εργασία εκατοντάδες γιατρούς. Οπως αναφέρει, 377 νέοι γιατροί έχουν δώσει εξετάσεις και περιμένουν αναγνώριση του τίτλου τους από τα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ, 13 γιατροί περιμένουν πιστοποιητικά για να αναχωρήσουν για εργασία στο εξωτερικό, 8 γιατροί αναμένουν την έκδοση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος και 20 εργαζόμενοι του ΠΙΣ περιμένουν να πληρωθούν.

Η «εμπλοκή» ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου 2019, όταν άρχισε να γίνεται γνωστό ότι υπήρχαν καταγγελίες για αλλοίωση των αποτελεσμάτων στη σταυροδοσία υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, με έγγραφό του ζήτησε από τον ΠΙΣ όλα τα σχετικά με την εκλογική διαδικασία έγγραφα και καταστάσεις, προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Κατά το υπουργείο Υγείας, πλήρη και πρωτότυπα έγγραφα δεν διαβιβάστηκαν από τον ΠΙΣ, και έτσι την περασμένη Πέμπτη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπουργική απόφαση για τη μη επικύρωση αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών και τη διενέργεια νέας εκλογής του νέου Δ.Σ. του ΠΙΣ εντός δύο μηνών. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις στο υπουργείο προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος χειρισμού του ζητήματος. Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της άμεσης ακύρωσης των εκλογών, μετά και τις ανακοινώσεις κάποιων Ιατρικών Συλλόγων που ζητούσαν από το υπουργείο αποκατάσταση της ομαλότητας στον ΠΙΣ.

Για παράνομη και αυθαίρετη απόφαση που νοθεύει τη βούληση του ιατρικού σώματος της χώρας έκανε λόγο με ανακοίνωσή του το νέο Δ.Σ. του ΠΙΣ, που υποστηρίζει ότι απεστάλησαν στο υπουργείο όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου έγγραφα για την απόδειξη της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας. Υπενθυμίζει, δε, ότι η νέα διοίκηση έλαβε ποσοστό 62% στις πρόσφατες εκλογές σε αντίθεση με την προσκείμενη προς την κυβέρνηση παράταξη που έλαβε μόλις 10%. «Η νομιμότητα της διαδικασίας αμφισβητήθηκε με ενστάσεις που κατέθεσαν υποψήφιοι της παράταξης που κέρδισε την πλειοψηφία και όχι από προσκείμενους στην κυβέρνηση», απάντησε με δήλωσή του ο κ. Ξανθός. Και τόνισε, «η παράταξη που ελέγχει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και του νέου Δ.Σ., χωρίς να την απειλεί κανείς, μετέρχεται παρανομιών για να χρησιμοποιήσει τον ΠΙΣ, όχι ως όργανο διεκδίκησης των καλώς νοούμενων συμφερόντων των γιατρών της χώρας, αλλά ως εργαλείο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και πολιτικών μεθοδεύσεων».

Την ελπίδα να είναι αμιγώς νομικοί, και όχι κομματικοί ή παραταξιακοί, οι λόγοι της μη επικύρωσης της βούλησης του εκλογικού σώματος, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή