Ενοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Ενοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, πακιστανικής υπηκοότητας, στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 αποφάσισε ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, αποδεχόμενο την ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Υστερα από μία μακρά διαδικασία, τακτικοί δικαστές και ένορκοι κατέληξαν ότι οι κατηγορούμενοι, Διον. Λιακόπουλος και Χρ. Στεργιόπουλος με διαδοχικές πράξεις σκότωσαν τον άτυχο νέο και το δικαστήριο έκανε δεκτό, πως το έγκλημά τους είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Ωστόσο το δικαστήριο δεν συνέδεσε το συγκεκριμένο έγκλημα με την δράση της Χρυσής Αυγής.

Ο πρόεδρο του δικαστηρίου τόνισε ότι «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, δέχεται όμως ότι οι δράστες γνώριζαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός».

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να απορριφθούν όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, και συγκεκριμένα τα αιτήματα μετατροπής της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Έτσι, το δικαστήριο, κατέληξε στην ενοχή των δύο κατηγορούμενων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Η υπεράσπιση των δύο καταδικασθέντων μετά την απόφαση επί της ενοχής, προχώρησε στο αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών. Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

Τέλος, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους». Ο εισαγγελέας ήταν απορριπτικός για το σύνολο των αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή