Ανακαλείται η άδεια του δεύτερου πολυώροφου κτιρίου στη σκιά της Ακρόπολης

Ανακαλείται η άδεια του δεύτερου πολυώροφου κτιρίου στη σκιά της Ακρόπολης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάκληση της έγκρισης που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2018 για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου στην οδό Μισαραλιώτου προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα από τα δύο κτίρια στου Μακρυγιάννη που ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και αρχιτεκτόνων, λόγω του μεγάλου ύψους τους και της μικρής απόστασης από το βράχο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η έγκριση ανακαλείται για δύο λόγους: Πρώτον, «όπως διαπιστώθηκε κατόπιν της διενεργηθείσας αυτοψίας της ολομέλειας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου [το κτίριο] δεν εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον του και θα προκαλέσει οπτική όχληση στα μνημεία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Κατά δεύτερον, επειδή η απόφαση του ΥΠΠΟ δόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία θα ορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης για το διατηρητέο που βρίσκεται μέσα στο ίδιο οικόπεδο. Εφόσον ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου επιθυμεί να επανέλθει με νέα μελέτη, το ΥΠΠΟ ζητά να προηγηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα, καθώς κατά τις δοκιμαστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκε τμήμα αρχαίας οδού και τοίχος ρωμαϊκών χρόνων.

Να σημειωθεί ότι η ανάκληση της άδειας έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν εξεταστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατοίκων της περιοχής, κατά της συγκεκριμένης έγκρισης. Την ίδια ημέρα (την προσεχή Παρασκευή) εξετάζεται προσφυγή κατοίκων του Μακρυγιάννη κατά της άδειας ανέγερσης δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου στην ίδια περιοχή. Το ξενοδοχείο έχει αποπερατωθεί και σύμφωνα με πρόσφατο έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν έχει πολεοδομικές παραβάσεις, οπότε αναμένεται να αδειοδοτηθεί η λειτουργία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή