Εκδικάζεται η προσφυγή συμβασιούχων Δ. Αθηναίων

Εκδικάζεται η προσφυγή συμβασιούχων Δ. Αθηναίων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 8.500 ατόμων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ωστόσο αύριο αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή 147 συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι διεκδικούν να μεταβληθεί η σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου, με την αιτιολογία ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι ή αρκετοί από αυτούς πιθανότατα δεν συμπεριλαμβάνονται σε όσους πρόκειται να προσληφθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ, οπότε διεκδικούν μέσω της δικαστικής οδού την παραμονή στην εργασία τους.

Οι 147 εργαζόμενοι έχουν ήδη κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα και άρα έχουν παραμείνει στην εργασία τους μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη με τον δήμο από τον οποίο διεκδικούν τη μετατροπή της σύμβασής τους.

Αρχικά είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ με οκτάμηνες συμβάσεις, ωστόσο όταν αυτές έληξαν στο τέλος του 2016 παρέμειναν στη θέση τους με παρατάσεις τις οποίες δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Το γεγονός ότι παρέμειναν στη θέση τους έκτοτε αποτελεί και το διαπραγματευτικό τους όπλο, δεδομένου ότι προσέφυγαν στο δικαστήριο με την αιτιολογία ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Δήμο Αθηναίων.

«Χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις, είναι πολύ πιθανό ότι το δικαστήριο θα κρίνει υπέρ των εργαζομένων όπως έχει συμβεί σε δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις τόσο στον Δήμο Αθηναίων όσο και σε πολλούς άλλους δήμους σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμος μπορεί να ασκήσει έφεση εφόσον θέλει, όμως δεδομένης της προεκλογικής περιόδου, κανένας αιρετός δεν πρόκειται να στραφεί εναντίον των εργαζομένων, πολλώ δε μάλλον όταν στον Δήμο Αθηναίων χρειάζονται εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας και οποιαδήποτε αναστάτωση θα μπορούσε να επιφέρει αναταράξεις και προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από τρία χρόνια οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να ασκούν έφεση σε αποφάσεις των δικαστηρίων –έως το σημείο που η απόφαση θα ήταν τελεσίδικη–, η εφαρμογή των οποίων επιβάρυνε τον προϋπολογισμό τους. Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη έγινε προαιρετική με τροπολογία σε νομοσχέδιο.

Εκτοτε σε ελάχιστους δήμους οι δήμαρχοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον των εργαζομένων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συμβασιούχοι σε όλη τη χώρα να επιτύχουν τη μετατροπή της εργασιακής τους σχέση σε αορίστου χρόνου.

Ο κ. Χαρίτσης έχει μιλήσει αρκετές φορές για επιπλέον προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους, όπως επίσης και για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή