100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 27 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί στην Αθήνα

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 27 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί στην Αθήνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωί της 27ης Απριλίου 1941. Τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα. Είχαν περάσει τρεις εβδομάδες από την έναρξη της γερμανικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας, στις 6 Απριλίου. Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις κατέρρευσαν ταχύτατα. Στις 14 και 15 Απριλίου, ο βασιλιάς και το μεγαλύτερο μέρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης κατέφυγαν στην Ελλάδα –και από εκεί στη Μέση Ανατολή– ενώ στις 17 Απριλίου υπογράφηκε η επίσημη συνθηκολόγηση στο Βελιγράδι. Την επόμενη ημέρα, υπό το βάρος των ραγδαίων και δυσμενών εξελίξεων, αυτοκτόνησε ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Μεταξά. Την ημέρα που ο Εμμανουήλ Τσουδερός θα ορκιστεί νέος πρωθυπουργός (21 Απριλίου), οι βρετανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να απαγκιστρώνονται από το ελληνικό έδαφος, ενώ ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Γεώργιος Τσολάκογλου θα υπογράφει στη Λάρισα –χωρίς την έγκριση του Επιτελείου– το δεύτερο πρωτόκολλο ανακωχής με τους Γερμανούς.

Δύο ημέρες μετά, στις 23 Απριλίου, ο βασιλιάς Γεώργιος και η κυβέρνηση αναχωρούν για την Κρήτη, ο Παπάγος ζητάει να απαλλαγεί από την αρχιστρατηγία (αίτημα που γίνεται αποδεκτό) και ο Τσολάκογλου υπογράφει στη Θεσσαλονίκη και τρίτο πρωτόκολλο συνθηκολόγησης.

Τις επόμενες ημέρες η πρωτεύουσα πέρασε δύσκολες ώρες. Η τήρηση της τάξης είχε αναληφθεί από το Φρουραρχείο, ενώ η κυκλοφορία απαγορευόταν το βράδυ.

Στις 8.25 το πρωί της 27ης Απριλίου, τα πρώτα γερμανικά τμήματα εισέρχονται στην Αθήνα. Τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τον υποστράτηγο X. Καβράκο, στρατιωτικό διοικητή Αττικοβοιωτίας, τον Κ. Πεζόπουλο, νομάρχη Αττικοβοιωτίας, τον Αμβρόσιο Πλυτά, δήμαρχο Αθηναίων, και τον Μ. Μανούσκο, δήμαρχο Πειραιώς περίμενε τον Γερμανό διοικητή Φον Σέιμπεν στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, προκειμένου να παραδώσει την πόλη.

Η γερμανική φάλαγγα περνάει μέσα από τους έρημους δρόμους της πόλης και στις 8.45 ένα γερμανικό απόσπασμα υψώνει τη γερμανική σημαία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μια δύσκολη περίοδος τριπλής κατοχής –γερμανικής, ιταλικής, βουλγαρικής– αρχίζει για την Ελλάδα.

Από τότε και μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, η «Καθημερινή» τελεί υπό κατοχική λογοκρισία. Σημαντικά γεγονότα της περιόδου δεν έβρισκαν θέση στις σελίδες της ή έβρισκαν φιλτραρισμένα από τη γερμανική οπτική.

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 27 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί  στην Αθήνα-1

«Τα διάφορα τμήματα εισήλθον διά της λεωφόρου Κηφισιάς εις την πόλιν και εγκατεστάθησαν εις το Δημαρχείον, το τηλεγραφείον, τον ραδιοφωνικόν σταθμόν και τα διάφορα στρατιωτικά καταστήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή