Τι διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας στη θαλαμηγό

Τι διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας στη θαλαμηγό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομέρεια που όμως δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χρήστες του διαδικτύου: Το βιβλίο που βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό, στις γνωστές πλέον φωτογραφίες επί της θαλαμηγού που προκαλούν πολιτική αντιπαράθεση, τιτλοφορείται «Ανεξέλεγκτα στοιχεία», είναι πνευματικό έργο του γάλλου συγγραφέα Στεφάν Οσμόν και αν αποδεχθούμε μία από τις βιβλιοκριτικές που έχουν γραφεί για αυτό πρόκειται για την «εποποιία ενός αριστεριστή μαθητή στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των σέβεντις».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο οπισθόφυλλό του (εκδόσεις «Πόλις»), «η ιστορία ξεκινά μ' ένα τηλεφώνημα που δέχεται ο ήρωας του βιβλίου από τη Φεντόρα, τον νεανικό του έρωτα: εκείνη έχει μόλις βγει από τις ιταλικές φυλακές, μετά την έκτιση της ποινής της για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Prima Linea. Και μετά αρχίζουν οι μνήμες: Παιδιά, έζησαν σε ένα ελευθεριακό κοινόβιο. Επειτα πέρασαν στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και εντάχθηκαν σε αριστερίστικες οργανώσεις, πρώτα στη Γαλλία κι ύστερα στην Ιταλία. Συμμετείχαν σε ληστείες και ένοπλες επιθέσεις. Εκείνη συνέχισε. Αυτός σταμάτησε, λίγο πριν πατήσει τη σκανδάλη».

Τι διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας στη θαλαμηγό-1

To σκάφος Odyssey όπου φιλοξενήθηκε ο πρωθυπουργός

«Ο Στεφάν Οσμόν», σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αποτυπώνει τον απίστευτο δυναμισμό μιας εξεγερμένης γενιάς, με τις ουτοπικές προσδοκίες της, τις γενναιόδωρες και άναρχες αυταπάτες της, τον πνευματικό της αναβρασμό, τη μουσική της ευρηματικότητα, τα ναρκωτικά, τα βιβλία και τα περιοδικά της, τους ελεύθερους έρωτές της»…

Με παρελθόν στην άκρα Αριστερά

Ο συγγραφέας των Ανεξέλεγκτων Στοιχείων (ELEMENTS INCONTROLES) Στεφάν Οσμόν, (φιλολογικό ψευδώνυμο του Stephane Dottelonde) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1959. Στο βιογραφικό που, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της biblionet, αναφέρεται: «Ως μαθητής λυκείου και φοιτητής, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα της Άκρας Αριστεράς. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ). Εργάστηκε αρχικά στο Υπουργείο Οικονομικών και έπειτα στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και ασχολείται επίσης, ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, με το πολιτικό και κοινωνικό ντοκυμανταίρ. Το μυθιστόρημά του «Le Capital» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά.

Τι διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας στη θαλαμηγό-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή