ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τo μνημείο για τους Συμιακούς σφουγγαράδες που βοήθησαν στην ανέλκυση του μηχανισμού των Αντικύθηρων (φωτογραφία)

to-mnimeio-gia-toys-symiakoys-sfoyggarades-poy-voithisan-stin-anelkysi-toy-michanismoy-ton-antikythiron-fotografia-2314990

Με την πρόκριση του γλυπτού έργου της εικαστικού Νικολίτσας Λεοντίτση, ολοκληρώθηκε ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του μνημείου στα Αντικύθηρα, το οποίο θα ανεγερθεί προς τιμήν των δυτών που με αυτοθυσία ανέλκυσαν τον διάσημο μηχανισμό των Αντικυθήρων πριν από 120 χρόνια. 

to-mnimeio-gia-toys-symiakoys-sfoyggarades-poy-voithisan-stin-anelkysi-toy-michanismoy-ton-antikythiron-fotografia0

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε από την περιφέρεια Αττικής και το έργο το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί τον επόμενο χρόνο, αναπαριστά δύτη που έχει ανασύρει και παραδίδει τον σπουδαίο μηχανισμό.

Με την πράξη αυτή,  η Πολιτεία αποδίδει φόρο τιμής και μνήμης στους σφουγγαράδες από την Σύμη, για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και παράδοση των αρχαιολογικών ευρημάτων του ναυαγίου και του εκπληκτικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

 «Μετά από 120 χρόνια και εντατικές προσπάθειες, θα εκτελέσουμε όλοι το καθήκον μας προς εκείνους τους γενναίους σφουγγαράδες» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος. 

to-mnimeio-gia-toys-symiakoys-sfoyggarades-poy-voithisan-stin-anelkysi-toy-michanismoy-ton-antikythiron-fotografia2

Κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης, έχασε τη ζωή του ο σφουγγαράς Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος, απέμειναν δια βίου παράλυτοι δύο δύτες ενώ τμήμα της περιουσίας του για την χρηματοδότηση της αποστολής, διέθεσε ο καπετάνιος Δημήτριος Κόντος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ