Το μεσσηνιακό λάδι… στο φεγγάρι

Το μεσσηνιακό λάδι… στο φεγγάρι

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδαν σε πραγματικό χρόνο το όνειρό τους να… εκτοξεύεται, χάρη στη δύναμη της συνεργασίας και τη συστηματική δουλειά επί τρία έτη. Ο λόγος, για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, των συνομηλίκων τους στην Ελληνογερμανική Αγωγή, αλλά και των καθηγητών τους, που χάρηκαν σαν μικρά παιδιά παρακολουθώντας τη 2α Μαΐου την 11η δοκιμαστική αποστολή του «Blue Origin» στο Διάστημα. Ο ενθουσιασμός τους ήταν δικαιολογημένος, καθώς στην κάψουλα του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου, που προσγειώνεται στο σημείο της Γης απ’ όπου εκτοξεύτηκε, «ταξίδεψε» ένα ελληνικό ΠΟΠ προϊόν εν είδει πειράματος, πλάι σε άλλα 37 από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο. «Το 2016 ήμασταν το πρώτο σχολείο εκτός ΗΠΑ που υπογράψαμε συμβόλαιο συνεργασίας με την Blue Origin, ιδιοκτησίας του Jeff Bezos, έναντι 5.500 δολαρίων, προκειμένου να αποκτήσουμε τον δικό μας απειροελάχιστο χώρο, για να πραγματοποιήσουμε κάποιο πείραμα σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής βαρύτητας», εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Μαθηματικών της «ομάδας Διαστήματος» στο καλαματιανό σχολείο, κ. Γιώργος Κουτσουμπός. «Ο πύραυλος στο πάνω μέρος του έχει μια κάψουλα, η οποία, όταν φτάσει στο μέγιστο ύψος, απελευθερώνεται και επιστρέφει στη Γη με αλεξίπτωτα», περιγράφει ο ίδιος, ενώ «για περίπου τρία λεπτά η κάψουλα βρίσκεται σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής βαρύτητας».

Η ομάδα των Καλαματιανών δεν άργησε να καταλήξει στο αντικείμενο της αποστολής. «Θέλουμε να μελετήσουμε την κίνηση των υγρών σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής βαρύτητας και επιλέξαμε για υγρό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το Kalamata Papadimitriou». «Θα καταγράψουμε μεταξύ άλλων την κίνηση του ελαιολάδου και τη στοιβάδα που σχηματίζεται όταν αναμειγνύεται με το νερό», προσθέτει ο ίδιος, και«θα διαπιστώσουμε αν κατά τη διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού το ελαιόλαδο διατηρεί τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσει μελλοντικά να συμπεριληφθεί στη δίαιτα των αστροναυτών». Καθώς τα αεροπλάνα τείνουν να πετούν όλο και πιο ψηλά, οι αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται εξίσου να διερευνήσουν ποια είδη τροφίμων και ποτών αλλοιώνονται και ποια όχι σε τέτοιο ύψος.

Για την υλοποίηση του παραπάνω φιλόδοξου πρότζεκτ δαπανήθηκαν πολλές εργατοώρες, ζητήθηκε η αφιλοκερδής συμβολή δεκάδων διαφορετικών επαγγελματιών, ενώ μικροί και μεγάλοι καθημερινά ανακάλυπταν νέα κεφάλαια της διαστημικής. «Ημασταν μια ομάδα καθηγητών και παιδιών που γνωρίζαμε όλοι τα ίδια, δηλαδή τίποτα», λέει γελώντας ο κ. Κουτσουμπός, που συνεργάστηκε με καθηγητές Φυσικής, Χημείας, Εικαστικών και Πληροφορικής (Αθανασόπουλος, Λεμπέση, Κοτταρίδης, Ορφανού). «Οι σαββατιάτικες συναντήσεις μας έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου ως μέρες που αφιερώναμε όλοι με κέφι και μεράκι», σχολιάζει η Αγγελίνα, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, «τις γνώσεις που απέκτησα είμαι σίγουρη ότι θα τις αξιοποιήσω στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον».

Ο σχεδιασμός περιελάμβανε την τοποθέτηση δύο μπουκαλιών και ενός υπολογιστή με κάμερα που θα καταγράφει την κίνηση των υγρών στο ταξίδι. Την επιλογή και τοποθέτηση υπολογιστικού συστήματος ανέλαβαν ο κ. Νίκος Κοτσιφός και ο κ. Σοφοκλής Σωτηρίου από την Ελληνογερμανική Αγωγή. «Τα παιδιά που σήμερα είναι 15 και 16 ετών είναι η γενιά που θα πάει πρώτη στη Σελήνη, συνεπώς είναι σημαντικό να μυηθούν από νωρίς στα μυστικά του Διαστήματος», σημειώνει ο κ. Σωτηρίου.

Καθώς προχωρούσε το πείραμα, οι εμπλεκόμενοι έρχονταν αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις: έπρεπε να στεγανοποιήσουν τα μπουκάλια, να μειώσουν το βάρος τους, αφού το όριο ήταν τα 500 γραμμάρια, αλλά και να υπερπηδήσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την αποστολή λαδιού στις ΗΠΑ. Ετσι, το κουτί του πειράματος με ανθρακονήματα (carbon fiber) ανέλαβαν τοπικές επιχειρήσεις, τη στεγανοποίηση φίλοι μικροβιολόγοι, ενώ τα φώτα της σε επιμέρους θέματα έδωσε και η αεροναυπηγός Μαρία Γκόλια. Οταν πλέον το εγχείρημα βρισκόταν στην τελική ευθεία, η ομάδα το παρουσίασε στον κατ’ εξοχήν γνώστη του Διαστήματος, ακαδημαϊκό δρα Σταμάτη Κριμιζή, που διατύπωσε εποικοδομητικά σχόλια.

Σε λίγες ημέρες αναμένονται τα δείγματα, που θα έχουν φτάσει στη Γη μέσω της κάψουλας του πυραύλου, πίσω στη Μεσσηνία – τα δύο μπουκάλια και τα καταγεγραμμένα δεδομένα από το Διάστημα και άλλα δύο που ταξίδεψαν συμβατικά έως τις ΗΠΑ, που αμφότερα θα συγκριθούν με δύο όμοια μπουκάλια που παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα αμετακίνητα. Την ανάλυση των οργανοληπτικών θα πραγματοποιήσει το ΤΕΙ Καλαμάτας, Τμήμα Τροφίμων, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Ζακυνθινό. Μέχρι τότε, κυριολεκτικά, όλο το σύμπαν αδημονεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή