Εγκαινιάστηκε η έκθεση Λάππα – Λίτη στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Λάππα – Λίτη στην Ελληνογερμανική Αγωγή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη, οι γλύπτες Αφροδίτη Λίτη και Γιώργης Λάππας σπάνια έκαναν κοινές εκθέσεις των έργων τους. Εγιναν συνοδοιπόροι όταν ήταν φοιτητές στην ΑΣΚΤ και παρότι μοιράζονταν την πνευματικότητα για την καλλιτεχνική δημιουργία, φρόντιζαν να διατηρεί ο καθένας μια αυτόνομη εικαστική οντότητα. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του τελευταίου το 2016, είναι η πρώτη φορά που κάποια γλυπτά τους παρουσιάζονται μαζί στην καλοστημένη μικρή έκθεση «Παράλληλες Οπτικές» στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Παλλήνη. Το σχολείο ιδρύθηκε το 1961 από την εκπαιδευτικό Σάντυ Σάββα, που παρέδωσε τη σκυτάλη στους δύο άξιους γιους της, Στέλιο και Σταύρο.

Εκείνοι το μεταμόρφωσαν με τη σειρά τους σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο που ανοίγει τα μάτια των παιδιών πέρα από τη διδακτέα ύλη, δίνοντας βαρύτητα στην επιστήμη αλλά και στην τέχνη. Πλειάδα σπουδαίων καλλιτεχνών έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους εκεί, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τα ερεθίσματα μέσα στον χώρο που κινούνται καθημερινά. Ηταν, λοιπόν, πολύ αστείο πως ένα από τα παιδάκια του δημοτικού, αφού εντυπωσιάστηκε με τα τεράστια σκαθάρια της Λίτη, διαβεβαίωσε τη μαμά του ότι «πριν από λίγες ημέρες μας έφεραν στο σχολείο κάτι τεράστιες κατσαρίδες που όμως δεν είναι φοβιστικές».  Αυτό ήταν το έναυσμα για να ανακαλύψει η μικρή μαθήτρια τη σύγχρονη γλυπτική. Εχει, άλλωστε, πολύ ενδιαφέρον πως ενώ και οι δύο καλλιτέχνες επικεντρώνονται στη φύση, ο Λάππας είναι ανθρωποκεντρικός και η Λίτη προτιμά να φτιάχνει έντομα και πουλιά.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Λάππα – Λίτη στην Ελληνογερμανική Αγωγή-1

Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Μαρία Φιλοπούλου και Σταύρος Σάββας.

Η έκθεση αυτή με επιμελήτρια την Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη είναι μια συνεργασία ανάμεσα στο Εκπαιδευτήριο και στην αίθουσα τέχνης Citronne στο Κολωνάκι, η οποία φιλοξενεί αυτήν την περίοδο μια έκθεση με την εγκατάσταση του Λάππα, «Mappemonde». Στο αφιέρωμα της Ελληνογερμανικής Αγωγής που εγκαινιάστηκε τη

Δευτέρα το βράδυ, έδωσαν το «παρών» καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Πάνος Κοκκινιάς, η Μαρία Φιλοπούλου, το ζεύγος Μιχάλη και Ανθής Κατζουράκη, η Ζέτα Αντσακλή κ.ά. Ηταν συγκινητικό πως η νεαρότερη προσκεκλημένη ήταν η μόλις μερικών μηνών εγγονή των δύο γλυπτών που έκανε την πρώτη της «δημόσια» εμφάνιση στην αγκαλιά των γονιών της.

Στο σχολείο παρουσιάζονται δύο ομάδες έργων του Γιώργου Λάππα, μία από την εποχή των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και από την τελευταία δεκαετία της ζωής του. Στην πρώτη κατηγορία (1979-1981) μπρούντζινα γλυπτά του απεικονίζουν τη φυσιογνωμία κοντινών του ανθρώπων, φίλων ή μοντέλων της Σχολής. Στα μεταγενέστερα έργα (2010-2015) το μοντέλο είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης.  Στις γλυπτικές εικόνες και εγκαταστάσεις της Λίτη, δένδρα, έντομα, φυτά, πουλιά, πεταλούδες, ακόμη και πρόσωπα αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον, ώστε να αποδώσουν στη φύση ένα ενδότερο, σχεδόν μεταφυσικό νόημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή