Αντιδράσεις για την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Αντιδράσεις για την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετανόητο μετά από τόσα χρόνια φυλακή για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν και ακόμα και σήμερα επικίνδυνο να κάνει πάλι τα ίδια θεωρούν τον Δημήτρη Κουφοντίνα οι δικαστές που απέρριψαν ομόφωνα, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα, το αίτημα του για χορήγηση άδειας.

Το σκεπτικό των δικαστών στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα που προκύπτουν από τη στάση του αρχιεκτελεστή της 17Ν, τις δηλώσεις του, τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του, τα οποία παρατίθενται μεταξύ των άλλων στο βούλευμα και αξιολογούνται.

Η απόρριψη του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα – για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες- έγινε σε μια συγκυρία με  πρωτοφανείς απειλές κατά της ζωής των ίδιων των δικαστών από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα και τις καταστροφές καταστημάτων στον κεντρικότερο δρόμο της Αθήνας, τη Βουκουρεστίου, από μέλη της συγκεκριμένης συλλογικότητας, με αίτημα την χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση του, δεχόμενοι εκ νέου επίθεση από τον ίδιο που τους χαρακτήρισε «πρωτοδίκες του εμφυλίου», ενώ αίσθηση, προβληματισμό και ποικίλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει η ενέργεια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να ζητήσει το βούλευμα προκειμένου να το μελετήσει και να ασκήσει αναίρεση, ανοίγοντας το δρόμο για την χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα.

Η κίνηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ερμηνεύεται ως άδειασμα των δικαστών που παρά τις απειλές εξέδωσαν αυτή την απόφαση και ως μήνυμα  τουλάχιστον ανοχής, εκείνων που κατέστρεψαν περιουσίες στη Βουκουρεστίου προκαλώντας την οργή κατοίκων και καταστηματαρχών.

Το γεγονός, ότι η κίνηση Δημητρίου ήρθε πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της δικαστικής απόφασης και όταν το γεγονός των καταστροφών στη Βουκουρεστίου είχε προκαλέσει και την επιτόπια επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε πρόσθετα ερωτηματικά, ενώ σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και μέσα στη δικαιοσύνη.

Το σκεπτικό των δικαστών

Το σκεπτικό των δικαστών  πάντως δεν αφήνει περιθώρια για το πως θεμελιώθηκε η δικαστική κρίση, η οποία περιλαμβάνει δύο σκέλη. Πρώτον ότι ο Κουφοντίνας τόσα χρόνια στη φυλακή παραμένει αμετανόητος για τα εγκλήματά του και επιπλέον από τη γενικότερη στάση προκύπτει, ότι παραμένει και επικίνδυνος.

«Δεν είναι πρόθυμος, σημειώνεται στο βούλευμα για τον Δημ. Κουφοντίνα, να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας».

Σε άλλο σημείο της απόφασης τους οι δικστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, συνεκτιμούν το γεγονός ότι ο Κουφοντίνας   « καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα», ενώ επικαλούνται και την τελευταία ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα που είχε εξαπολύσει απειλές και κατά της ίδιας της ζωής τους.

Επίσης για να θεμελιώσουν την άποψη τους περί αμετανόητου για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν διαλαμβάνουν και τα εξής.

«Οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης

Ενδεικτικό δε στοιχείο της  προσωπικότητας του εν λόγω καταδίκου είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα-πολιτικού κρατουμένου».

Πάντως ο Δημήτρης Κουφοντίνας που νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους καθώς έχει κηρύξει απεργία πείνας δήλωσε μετά την απόφαση απόρριψης του αιτήματος του ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας και δεν θα δέχεται στο εξής ιατρικές υπηρεσίες.

Στο θέμα του ιατρικού του φακέλου άλλωστε, εκτιμάται, ότι θα στηριχθεί και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την αναίρεση της απόφασης απόρριψης του αιτήματος του αρχιεκτελεστή για νέα άδεια, καθώς είναι δύσκολο να βρει νομικά λάθη στην απόφαση. Η απόφαση της Εισαγγελέως μπορεί να εκδοθεί, εκτός απροόπτου, και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή