Ενίσχυση της αστυνόμευσης κατόπιν εορτής

Ενίσχυση της αστυνόμευσης κατόπιν εορτής

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ενίσχυση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας προχωρεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προκειμένου να αποτραπούν νέες καταδρομικές επιθέσεις, παρόμοιες με αυτή που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Με δεδομένο ότι το αίτημα για χορήγηση άδειας στον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη Δημήτρη Κουφοντίνα απερρίφθη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι δράσεις αλληλεγγύης από μερίδα του αναρχικού χώρου θα συνεχισθούν και ήδη από χθες έχουν προχωρήσει σε ενίσχυση της φύλαξης στόχων, όπως είναι τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστήρια. Ενδεικτικό της ανησυχίας και της προσπάθειας της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα συχνά κρούσματα βίας είναι το ότι αποφασίσθηκε να τοποθετηθούν δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, όπου έγιναν οι βανδαλισμοί. Επιπλέον, το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει να τοποθετηθούν αστυνομικοί σε κομβικά σημεία του λεκανοπεδίου, ούτως ώστε, σε περίπτωση νέας επίθεσης αναρχικών, η Αστυνομία να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα, συλλαμβάνοντας τους δράστες.

Η παρουσία, χθες το πρωί, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου προκάλεσε έντονη ενόχληση στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με τον ασυνήθιστα επιθετικό τίτλο «απάντηση στον λαϊκισμό του κ. Μητσοτάκη», στην οποία κατηγορούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας μετά την ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Τρομοκρατημένος από τις αντιδράσεις ακόμη και στελεχών του κόμματός του για το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του στη Βουλή, προσπαθεί απελπισμένα να αλλάξει την ατζέντα, καταφεύγοντας για άλλη μια φορά στο προσφιλές του θέμα περί βίας και ανομίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη. Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η κ. Γεροβασίλη τόνισε επί λέξει: «Μετά την επιλογή του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή να παίξει την παράστασή του με “fake news”, ειδικά για την οικογένεια του πρωθυπουργού, αλλά και πολλά άλλα, αυτό δεν του βγήκε. Ενας κιτρινισμός σε “fake news”, ο οποίος αποδείχθηκε την άλλη στιγμή περί τίνος πρόκειται. Αποφάσισε λοιπόν τη γνωστή μέθοδο, όταν δεν μας βγει το θέμα το οποίο θέλουμε να υπηρετήσουμε, γυρνάμε στο γνωστό θέμα, βία, ανομία, ανοχή κ.λπ., το οποίο είναι απολύτως ψευδές».

Οι βανδαλισμοί έγιναν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης και είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στις τζαμαρίες συνολικά 26 εμπορικών καταστημάτων και τραπεζών, κυρίως στους πεζοδρόμους της Βαλαωρίτου και της Βουκουρεστίου. Συμμετείχαν περίπου 30 κουκουλοφόροι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως ορμητήριό τους το κτίριο της Νομικής Σχολής, όπως επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Κινούμενοι στις οδούς Ακαδημίας και Πανεπιστημίου, έφθασαν στο σημείο και με σφυριά και βαριοπούλες προκάλεσαν φθορές σε βιτρίνες. Δευτερόλεπτα μετά τράπηκαν σε φυγή και εκτιμάται ότι επέστρεψαν στο κτίριο της Νομικής, που εξάλλου απέχει μερικές δεκάδες μέτρα. Οι κινήσεις τους δεν έγιναν αντιληπτές από τις περιπολίες μυστικών αστυνομικών στο κέντρο και η ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιήθηκε για το συμβάν από κλήση που πραγματοποίησε στο «100» αυτόπτης μάρτυρας. Κατά την κινητοποίηση που ακολούθησε προσήχθησαν 17 άτομα, τα οποία ωστόσο δεν διαπιστώθηκε ότι είχαν συμμετοχή στο συμβάν. Οι τρεις από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή