«Φρένο – γκάζι» στις εξετάσεις

«Φρένο – γκάζι» στις εξετάσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άπιαστο όνειρο έχει μετατραπεί η απόκτηση άδειας οδήγησης, καθώς η διαμάχη μεταξύ εξεταστών, εκπαιδευτών και υπουργείου Υποδομών συνεχίζει να καθηλώνει τους υποψήφιους οδηγούς, μη επιτρέποντας την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Στο επίκεντρο της διαμάχης αυτή τη στιγμή βρίσκεται η πρόβλεψη για ανταλλαγή των εκπαιδευτών οδηγών κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης (πορεία) του υποψηφίου, ο εκπαιδευτής που θα είναι παρών πρέπει να μην έχει έμμισθη σχέση με τη σχολή οδηγών από την οποία προέρχεται ο υποψήφιος. Η ομοσπονδία των εκπαιδευτών διαμαρτύρεται για την εν λόγω πρόβλεψη τονίζοντας ότι ο νόμος έχει κενά, καθώς σε άλλη υπουργική απόφαση (Υ.Α. 50984/2013) αναφέρεται ότι εξαιρούνται οι εκπαιδευτές που είναι και ιδιοκτήτες των σχολών. Συγκεκριμένα, η Υ.Α. αναφέρει ότι μεταξύ των απαραίτητων εγγράφων ο εξεταστής ελέγχει για κάθε παριστάμενο (στην εξέταση) εκπαιδευτή και «φωτοαντίγραφο βεβαίωσης που εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία αναφέρονται όλοι οι εκπαιδευτές που συνδέονται με την παριστάμενη σχολή οδηγών με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, εξαιρουμένων των εκπαιδευτών (φυσικών προσώπων) που η παριστάμενη σχολή λειτουργεί στο όνομά τους».

Η ομοσπονδία απευθύνθηκε στο υπουργείο Υποδομών με δύο επιστολές με τις οποίες ζητεί ενημέρωση (αμφισβητώντας πρακτικά) για τη νομιμότητα της «ανταλλαγής εκπαιδευτή οδηγών κατά την ώρα της πρακτικής εξέτασης» και για την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος και τραυματισμού του εκπαιδευτή.

Οι εκπαιδευτές αναρωτιούνται «ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος και τραυματισμού του εκπαιδευτή, ο οποίος παρευρίσκεται εντός του οχήματος προσφέροντας υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σχέση εργασίας με τη σχολή οδηγών που παρέχει τις υπηρεσίες του τη συγκεκριμένη στιγμή, που λογικά θα είναι εργατικό ατύχημα;».

Το υπουργείο Υποδομών από την πλευρά του απαντά με ιδιαίτερα έντονο ύφος κάνοντας λόγο για παρακώλυση των εξετάσεων με «ανύπαρκτα επιχειρήματα περί εργατικής νομοθεσίας» από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης. «Την ώρα που σταδιακά ξεκινούν οι πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης με βάση το πρώτο μεταβατικό στάδιο του νέου νόμου 4599/2019, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης για άλλη μία φορά αποδεικνύει ότι κάνει τα πάντα όλο αυτό το διάστημα για να εμποδίσει τους εκπαιδευτές να προχωρήσουν σε προγραμματισμό εξετάσεων και παρεμβαίνει με ανύπαρκτα επιχειρήματα περί εργατικής νομοθεσίας. Είναι άλλη μία προσπάθεια παρακώλυσης των εξετάσεων για μικροπολιτικούς, και όχι μόνο, λόγους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση. Η ηγεσία του υπουργείου αφήνει αιχμές κατά του προέδρου της ομοσπονδίας σημειώνοντας ότι «όλοι πια τον γνωρίζουν ως γνωστό στέλεχος συγκεκριμένου πολιτικού χώρου», και ζητεί από την ηγεσία της ομοσπονδίας να απολογηθεί στους εκπαιδευτές για την παρακώλυση του έργου τους και στους πολίτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται. Καλεί επίσης «όλους τους “υγιείς” εκπαιδευτές που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους να προσέλθουν για προγραμματισμό εξετάσεων στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή