ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατάργηση του βέτο ζητεί ο Κουφοντίνας

Κατάργηση του βέτο ζητεί ο Κουφοντίνας

Για επιβάρυνση της υγείας του κάνει λόγο, μέσω της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, για τον οποίο το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου για δεύτερη –συνεχή– φορά απέρριψε το αίτημά του για χορήγηση άδειας.

Παράλληλα, ζητεί την υλοποίηση παλαιότερης δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του εισαγγελικού βέτο, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που είχε ζητήσει να μελετήσει τη δικαστική απόφαση απορρίψεως του αιτήματός του, δεν έχει ακόμα αποφανθεί.

Με βάση την ιατρική γνωμάτευση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη συνήγορό του, αναφέρεται ότι η κατάσταση της υγείας του κρατουμένου έχει επιβαρυνθεί, ενώ ο ίδιος, παρά την εισαγγελική εντολή, αρνείται την αναγκαστική σίτιση. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με βάση «το αδιέξοδο που δημιουργεί η επιδείνωση της κατάστασης και οι περιορισμοί του νομικού πλαισίου, η μόνη δυνατότητα για να εμποδιστεί μια αποτρεπτέα εξέλιξη των πραγμάτων είναι να προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη νομοθετική τροποποίηση των διατάξεων εκείνων του σωφρονιστικού νόμου που συνεχώς παράγουν αδιέξοδες και άδικες καταστάσεις, στερώντας από την πρόσβαση σε δικαιώματα κρατουμένους που δικαιούνται σε αυτά και εκθέτοντας τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σε πιέσεις για λήψη αποφάσεων σκοπιμότητας και όχι ουσίας, στην κατάργηση του εισαγγελικού βέτο, για την οποία το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευτεί σε προηγούμενα στάδια, πριν από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας νοσηλεύεται γιατί συνεχίζει την απεργία πείνας. Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η κ. Κούρτοβικ αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχει απολέσει 12,5 κιλά και παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική πίεση, σημάδια αφυδάτωσης και απίσχνανσης.