Εορτάζοντας την εθνική επέτειο της Νορβηγίας στην Αθήνα

Εορτάζοντας την εθνική επέτειο της Νορβηγίας στην Αθήνα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαδίζοντας προς την είσοδο της οικίας του Νορβηγού πρέσβη, όπου ο διπλωμάτης θα δεχόταν κόσμο για την εθνική εορτή της χώρας του, τη 17η Μαΐου, με προσπέρασε ένας κοστουμαρισμένος νεαρός με το ποδήλατό του. Ξεπέζεψε, σήκωσε τον γιακά του πουκαμίσου του, φόρεσε τη γραβάτα που είχε στην τσέπη του και μπήκε αεράτος στη δεξίωση. Ενα πράγμα που κάνει ξεχωριστούς τους Σκανδιναβούς και δη τους Νορβηγούς, είναι η ανεπιτήδευτη απλότητα στη συμπεριφορά, η βούληση να είναι κανείς πρακτικός, το γεγονός ότι όπου και αν ταξιδέψουν φέρουν τον πολιτισμό της χώρας τους.

Ανθρωποι από τον διπλωματικό κόσμο, εφοπλιστές που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Νορβηγία, εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης έδωσαν το «παρών» σε μια συγκέντρωση όπου πολλοί από τους εορτάζοντες ξεχώριζαν διότι φορούσαν την παραδοσιακή τους στολή, την μπούναντ. «Είναι κάτι σαν οικογενειακό κειμήλιο που σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής των γονιών, κυρίως της μητέρας», μου είπε η διευθύντρια του Νορβηγικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γιόρουν Εκλαντ, ντυμένη με καμάρι τη δική της φορεσιά.

Εορτάζοντας την εθνική επέτειο της Νορβηγίας στην Αθήνα-1

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ και η σύζυγός του με έναν Νορβηγό που φοράει την μπούναντ.

Ο Νορβηγός πρέσβης Γιορν Γέλστα που ετοιμάζεται να αφήσει το πόστο του στην Αθήνα, εκφώνησε έναν ωραίο λόγο με συγκρατημένη –αλλά εμφανή– συγκίνηση. Ολα αυτά τα χρόνια που πέρασε στη χώρα μας, την αγάπησε και απέκτησε πολλούς φίλους. «Εορτάζοντας τη θέσπιση του εθνικού μας συντάγματος μου έρχονται στο μυαλό πολλές από τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε εμείς οι Νορβηγοί, όπως η συνοχή της κοινωνίας, η διαύγεια του πολιτικού συστήματος, το κράτος πρόνοιας και η οικονομική σταθερότητα», είπε. «Και αυτό μου υπενθυμίζει ότι η πρόοδος σχετίζεται με τις συλλογικές προσπάθειες. Η ενότητα και το συλλογικό σθένος είναι το καλύτερο όπλο μιας κοινωνίας για να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς κραδασμούς».

Επαινώντας την αντοχή της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας και το γεγονός ότι οι Ελληνες παρά τα προβλήματά τους έδειξαν ανοχή και αλληλεγγύη στα μαζικά κύματα των μεταναστών, τόνισε: «Η μεγαλύτερη περιουσία της Ελλάδας είναι οι ίδιοι οι Ελληνες, ο λαός της. Ατομα με πάθος, με μεγάλο σεβασμό για την ίδια τη ζωή και που ξέρουν να απολαμβάνουν το τώρα. Για κολλημένους με την παραγωγικότητα εκπροσώπους των Βορείων Χωρών, βασανισμένους συνεχώς με θέματα αποδοτικότητας όπως είμαι εγώ, πρέπει να ομολογήσω ότι στην Ελλάδα είδα μια άλλη συμπεριφορά που θα ήθελα να υιοθετήσω», υπογράμμισε ο πρέσβης που εξήρε το δυναμικό της χώρας μας, ιδιαίτερα των νέων. Η βραδιά έκλεισε με τον σπουδαίο βιολιστή Γιώργο Δεμερτζή και τη Νορβηγίδα πιανίστρια Γκαμπριέλ Φούγκνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή