Το αργότερο την Παρασκευή η απόφαση για την άδεια Κουφοντίνα

Το αργότερο την Παρασκευή η απόφαση για την άδεια Κουφοντίνα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες, το αργότερο ώς την Παρασκευή, πρόκειται να εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για το θέμα που έχει ανακύψει, μετά την αναίρεση που άσκησε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, για την απόφαση των δικαστών του Βόλου, οι οποίοι για δεύτερη συνεχή φορά είπαν όχι στη χορήγηση άδειας στον πολυϊσοβίτη καταδικασμένο για τα εγκλήματα της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το ποινικό τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου συνεδρίασε χθες και μελέτησε την υπόθεση προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έθεσε θέματα σχετικά με τη νομική δυνατότητα και των πολυϊσοβιτών να λαμβάνουν άδεια, όταν έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο ποινής.

Στο ποινικό τμήμα που συνεδρίασε «εν συμβουλίω», δηλαδή χωρίς δημοσιότητα, κεκλεισμένων των θυρών, τελικώς δεν παρέστη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό, αλλά εκπροσωπήθηκε από αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η αναίρεση που άσκησε η κ. Ξένη Δημητρίου κατά της ομόφωνης απόφασης των δικαστών του Βόλου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, καθώς η ίδια η εισαγγελέας, λίγους μήνες νωρίτερα, γι’ αυτό το θέμα είχε λάβει αντίθετη από τη σημερινή της θέση, διώκοντας πειθαρχικά, μάλιστα, τους εισαγγελείς που είχαν κρίνει τότε ότι πρέπει να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα.

Αλλωστε, πριν από τρεις μήνες, όταν και πάλι το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου είχε αρνηθεί τη χορήγηση αδείας στον εκτελεστή της 17Ν, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είχε ασκήσει την αρμοδιότητά της με αναίρεση, κάτι που έκανε μετά τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματος Κουφοντίνα, και όταν ο ίδιος ο πολυϊσοβίτης κατήλθε σε πολυήμερη απεργία πείνας, πιέζοντας για την ικανοποίηση του αιτήματός του. Είναι αυτές οι αντιφάσεις στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί με διαφορά λίγων μηνών οι οποίες γεννούν ερωτήματα και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση της αναίρεσης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε πρόσθετα ερωτήματα όταν εκδηλώθηκε, την ώρα που ομάδες υποστηρικτών του αιτήματος Κουφοντίνα με καταδρομικές επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε βανδαλισμούς κτιρίων και σε φθορές ακόμα και σε πολιτικές συγκεντρώσεις αλλά και σε καταλήψεις γραφείων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προηγουμένως στέλεχος γνωστής συλλογικότητας είχε εξαπολύσει ευθείες απειλές ακόμα και κατά της ζωής των δικαστών. Τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης και της αναμενόμενης προσεχώς απόφασης, ο αριθμός των καταδρομικών επιθέσεων έχει αυξηθεί, σε μια προφανή προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος και άσκησης πίεσης, με αποκορύφωμα τη χθεσινή επίθεση στη Βουλή.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, αν ο Αρειος Πάγος κάνει δεκτή την αναίρεση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για επανεξέταση του αιτήματος Κουφοντίνα, με τις πιθανότητες να αυξάνονται υπέρ της χορήγησης άδειας στον πολυϊσοβίτη, που κρατείται από καιρό στις αγροτικές φυλακές και βρίσκεται από ημέρες σε απεργία πείνας νοσηλευόμενος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή