Τι κατέγραψαν οι κάμερες της Βουλής από την επίθεση του «Ρουβίκωνα»

Τι κατέγραψαν οι κάμερες της Βουλής από την επίθεση του «Ρουβίκωνα»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταδρομική επίθεση με μπογιές μελών του «Ρουβίκωνα» στο κτίριο του Κοινοβουλίου έγινε στις 2.15 το μεσημέρι και ενώ στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη υπήρχαν περίπου 100 άτομα, που παρακολουθούσαν την αλλαγή φρουράς των ευζώνων.

Οπως περιέγραψαν στην «Κ» αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου, τα μέλη της αναρχικής ομάδας παρίσταναν ότι συγκροτούσαν γκρουπ τουριστών και στέκονταν στην άκρη του συγκεντρωμένου πλήθους, δίπλα στα σκαλιά που οδηγούν στο περιστύλιο, στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου. Μόλις ο ένας από αυτούς έδωσε το σύνθημα, έτρεξαν μαζικά προς τις σκάλες κρατώντας στα χέρια τους τις σακούλες και τις τσάντες μέσα στις οποίες υπήρχαν τα γυάλινα μπουκάλια με την κόκκινη μπογιά. Στο τέλος της σκάλας βρισκόταν αστυνομικός με πολιτικά, που βλέποντας τους αναρχικούς να πλησιάζουν προσπάθησε να τους παρεμποδίσει φράσσοντάς τους τον δρόμο. Κατάφερε να καθυστερήσει ορισμένους από αυτούς, ωστόσο οι υπόλοιποι, που ακολουθούσαν, μπόρεσαν να φθάσουν στο περιστύλιο και να πετάξουν τα μπουκάλια με την μπογιά. Δευτερόλεπτα μετά, οι δράστες άρχισαν να υποχωρούν και να τρέπονται σε φυγή. Δύο αστυνομικοί με πολιτικά, που στο μεταξύ είχαν φθάσει στο σημείο, εγκλώβισαν προσωρινά δύο από τους δράστες. Ωστόσο, δέχθηκαν επίθεση από τους αναρχικούς και έπεσαν στο έδαφος. Οι αναρχικοί απομακρύνθηκαν από τις σκάλες πίσω από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κινήθηκαν τρέχοντας προς τη λεωφόρο Αμαλίας.

Οι αστυνομικοί στο φυλάκιο δίπλα στον Εθνικό Κήπο, που στο μεταξύ είχαν αντιληφθεί –ή είχαν ειδοποιηθεί– τι είχε μόλις συμβεί, παρατάχθηκαν στη ράμπα του υπόγειου πάρκινγκ προκειμένου να συλλάβουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» που κατευθύνονταν προς το μέρος τους. Τη στιγμή όμως που οι πρώτοι της ομάδας των αναρχικών έφθαναν στο σημείο, ένα αυτοκίνητο έστριψε προς την είσοδο του πάρκινγκ, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς να υποχωρήσουν προσωρινά. Δευτερόλεπτα μετά ανασυγκροτήθηκαν και κινήθηκαν προς τον 36χρονο ρίχνοντάς τον στο έδαφος και συλλαμβάνοντάς τον.

Ολα τα παραπάνω φέρονται να έχουν καταγραφεί και στις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν στην περίμετρο της Βουλής. Ο συλληφθείς θεωρείται από τα ιδρυτικά μέλη της αναρχικής συλλογικότητας, είχε συμμετάσχει στις δύο προηγούμενες παρεμβάσεις του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή, ενώ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο για συμμετοχή σε δράση της ομάδας στο υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, ερευνάται συμμετοχή του και σε άλλες, μεταγενέστερες δράσεις του «Ρουβίκωνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας θα γίνει προσπάθεια ταυτοποίησης και άλλων μελών της ομάδας όχι μόνο από τα βίντεο της επίθεσης, αλλά και με τη μέθοδο του DNA, καθώς, όπως περιγράφηκε παραπάνω, ορισμένοι από αυτούς ήρθαν σε σώμα με σώμα αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς από την Ασφάλεια της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή