«Αδειασε» το κτηματολόγιο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντίθετα αποτελέσματα είχε η τροπολογία με την οποία δόθηκε η δυνατότητα να παραταθεί έως έξι μήνες η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο. Η προσέλευση των πολιτών στα γραφεία κτηματογράφησης έπεσε από τη Δευτέρα κατακόρυφα: σε όλη τη χώρα μεσοσταθμικά κατά 30%, στο κεντρικό γραφείο στο Γαλάτσι περισσότερο από 50%. Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ενθαρρύνει τους πολίτες να εκμεταλλευθούν την «ησυχία» των ημερών και να μην επαναπαυθούν σε μελλοντικές παρατάσεις. Ενώ, για τις περιπτώσεις που η απόκτηση κάποιου πιστοποιητικού καθυστερεί, να καταθέτουν δήλωση ιδιοκτησίας υποβάλλοντας μόνον το αποδεικτικό που τους δόθηκε όταν αιτήθηκαν το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Η δυνατότητα να δοθεί παράταση έως έξι μηνών στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας –κατά περίπτωση και με απόφαση υπουργού– ψηφίστηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε, καθώς σε πολλές περιοχές ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί παραμένει ακόμα χαμηλός – κατά μέσον όρο δεν ξεπερνά το 15%. Ομως η κίνηση αυτή «μεταφράστηκε» από τους πολίτες (που έχουν άλλωστε συνηθίσει ότι οι κάθε λογής προθεσμίες έχουν συμβολικό χαρακτήρα) ως de facto εξάμηνη παράταση και… τα γραφεία κτηματογράφησης άδειασαν.

«Εκτιμούμε ότι στο κεντρικό γραφείο στο Γαλάτσι η προσέλευση των πολιτών έπεσε από τις αρχές της εβδομάδας τουλάχιστον κατά 50%», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Χριστίνα Κλωνάρη. «Πιθανότατα δημιουργήθηκε η αίσθηση στον κόσμο ότι θα μπορέσει να καταθέσει τη δήλωση με την ησυχία του το καλοκαίρι στον τόπο του. Θα θέλαμε να πούμε στον κόσμο να μην εφησυχάζει. Δεν δόθηκε καμία “οριζόντια” εξάμηνη παράταση ούτε είναι δεδομένο ότι θα δοθεί σε όλες τις περιοχές (παρά μόνο σε εκείνες όπου η προσέλευση θα παραμείνει πολύ περιορισμένη). Κατά τη γνώμη μου, είναι ευκαιρία για όσους πολίτες έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα να εκμεταλλευθούν τη μικρή κίνηση που έχουν αυτές τις ημέρες τα γραφεία κτηματογράφησης και να εξυπηρετηθούν γρήγορα».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης των ημερών είναι ότι σήμερα κάποιος μπορεί να εξυπηρετηθεί στο κεντρικό γραφείο στο Γαλάτσι μέσα σε 20 λεπτά, εκεί που θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1-2 ώρες. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε πολλά γραφεία κτηματογράφησης στην Περιφέρεια (όχι ακόμα στο Γαλάτσι), εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό η «εμπρόθεσμη προσέλευση»: ο πολίτης προσέρχεται στο γραφείο καταθέτοντας ό,τι έγγραφα έχει και του δίνεται ραντεβού μέσα στον επόμενο μήνα για την εξυπηρέτησή του.

Συγκέντρωση εγγράφων

Η κτηματογράφηση του 60% της χώρας, όπως ήταν επόμενο, «υποχρέωσε» τους πολίτες να ασχοληθούν με την ιδιοκτησία τους και να ξεκαθαρίσουν πράγματα που έμεναν για καιρό «στην αναμονή». Ως αποτέλεσμα, τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες που παρέχουν τα πιστοποιητικά που απαιτούνται σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μεγάλη κίνηση και καθυστερήσεις. «Θέλουμε να επισημάνουμε στους πολίτες ότι μπορούν να υποβάλουν δήλωση ακόμα κι αν δεν έχουν ακόμα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα», λέει η κ. Κλωνάρη. «Αρκεί, αντί για το πιστοποιητικό που λείπει, να καταθέσουν στο κτηματολόγιο το αποδεικτικό που τους δόθηκε όταν υπέβαλαν την αίτηση για να λάβουν το πιστοποιητικό. Οταν το αιτούμενο έγγραφο δοθεί, μπορούν να το καταθέσουν».

Ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις είναι το πιστοποιητικό μη δημοσίευσης διαθήκης από πρωτοδικείο (παρατηρούνται καθυστερήσεις έως και δύο μηνών), τα αιτήματα που υποβάλλονται στα υποθηκοφυλακεία για αντίγραφα συμβολαίων ή πιστοποιητικά μεταγραφής, το πιστοποιητικό του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ένα ακίνητο επιδοτείται κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή