Δεκτή η αναίρεση για Κουφοντίνα

Δεκτή η αναίρεση για Κουφοντίνα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και στη σκιά των πολλαπλών πιέσεων που ασκήθηκαν για το αίτημα του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα να λάβει νέα άδεια, ο Αρειος Πάγος προχώρησε χθες σε απόφαση με την οποία έκανε δεκτή την αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Το ποινικό τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, που εξέτασε την αίτηση αναίρεσης, με την απόφασή του άνοιξε τον δρόμο για να επανεξεταστεί το αίτημα του δολοφόνου της 17Ν, που έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και διεκδικεί, παρά τις απορριπτικές αποφάσεις των δικαστών του Βόλου, νέα άδεια. Το ανώτατο δικαστήριο διά της αποφάσεώς του σηματοδότησε την ευνοϊκότερη στο εξής αντιμετώπιση των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα και των ομοίων του για χορήγηση αδειών, καθώς δέχθηκε πως και οι καταδικασθέντες σε τόσο βαρύτατες ποινές, όπως τα πολλαπλά ισόβια, μπορούν να παίρνουν άδεια από τις φυλακές και να βγαίνουν και μάλιστα συχνά, όπως συμβαίνει με κάθε άλλο κρατούμενο.

Η εξέλιξη προκάλεσε αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Ν.Δ. δεν θα σχολιάσει τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης. Θα υπενθυμίσει, ωστόσο, ότι, εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, είναι δέσμευσή της να αλλάξει άμεσα τον νόμο για τις άδειες που δίνονται σήμερα, ακόμη και σε αμετανόητους δολοφόνους».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δρομολογεί άμεσα την επανεξέταση του αιτήματος Κουφοντίνα από άλλους δικαστές στον Βόλο, από εκείνους οι οποίοι, παρά τις ευθείες απειλές που δέχθηκαν και κατά της ίδιας τους της ζωής, τελικώς εισήλθαν στην ουσία της υπόθεσης και απέρριψαν το αίτημα του αρχιεκτελεστή της 17Ν με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να βγαίνει από τις φυλακές διότι είναι αμετανόητος και επιπλέον επικίνδυνος να ξανακάνει τα ίδια. Βεβαίως, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που προχώρησε στην αναίρεση της αποφάσεως των δικαστών του Βόλου, απέφυγε να αγγίξει την ουσία της αποφάσεώς τους και έμεινε μόνον στο τυπικό μέρος του πράγματος, δηλαδή αν και οι πολυϊσοβίτες δικαιούνται ή όχι άδειας, απαντώντας καταφατικά στο συγκεκριμένο δίλημμα, προκαλώντας πολιτικές και όχι μόνον αντιδράσεις. Η κίνηση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου όταν η ίδια, λίγους μόνον μήνες πριν, είχε λάβει ακριβώς την αντίθετη θέση, διώκοντας μάλιστα –τότε– πειθαρχικά και τους εισαγγελείς που αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδεικνύει τη ρευστότητα που διέπει τη λήψη αποφάσεων ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, ερωτήματα στους πολίτες.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Το προσβαλλόμενο βούλευμα δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έχει δείξει καλή διαγωγή, έχει λάβει έξι τακτικές άδειες, των οποίων έκανε καλή χρήση, αλλά δεν περιλαμβάνει περιστατικά κακής χρήσης κατά τη διάρκεια των αδειών αυτών, περιοριζόμενο στην παραδοχή ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης άδειας του έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα επέτρεψε να ληφθούν και να δημοσιευθούν φωτογραφίες του, σε σημεία πλησίον εκείνων που δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα θύματά του, συμπεριφορά όλως προκλητική, που καταδεικνύει έμπρακτα πέραν πάσης αμφιβολίας την έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή