Δυσβάστακτο το κόστος της μικροβιακής αντοχής για τη χώρα

Δυσβάστακτο το κόστος της μικροβιακής αντοχής για τη χώρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή οικονομική «αιμορραγία» στο σύστημα υγείας προκαλεί η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η χώρα μας «χάνει» περίπου 1,83 δισ. τον χρόνο από τη φαρμακευτική περίθαλψη, τις νοσηλείες, το έλλειμμα παραγωγικότητας των ασθενών και άλλες δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλούν πολυανθεκτικά μικρόβια. Εκτιμάται δε ότι η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των κοστοβόρων «παθήσεων» στο σύστημα υγείας. Πολύ υψηλότερο είναι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2050 περισσότερα από 70.000 άτομα στη χώρα μας θα χάσουν τη ζωή τους από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Την ίδια στιγμή, οι Ελληνες συνεχίζουν να κάνουν αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, τόσο εντός όσο και εκτός νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την κατανάλωση αντιβιοτικών στον ελληνικό πληθυσμό, ένας στους δύο ενήλικες και το 71% των παιδιών έχει κάνει πρόσφατη (εντός τελευταίου έτους από τη στιγμή που ερωτήθηκε) χρήση αντιβιοτικών. Ενας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικά το κάνει χωρίς συνταγή γιατρού, είτε αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο είτε ψάχνοντας στο φαρμακείο του (από προηγούμενη χρήση) και μάλιστα για να αντιμετωπίσει συνάχι, πονόλαιμο, πυρετό ή διάρροια, δηλαδή συμπτώματα κυρίως ιώσεων. Σύμφωνα δεν με τους ειδικούς γιατρούς, στην Ελλάδα χορηγούνται αντιβιοτικά στο 55% των νοσηλευόμενων ασθενών όταν αυτό το ποσοστό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 30%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συμπόσιο με τίτλο «Μικροβιακή αντοχή και προεκτάσεις στη δημόσια Υγεία: Μήπως δανειζόμαστε από τα παιδιά μας μεγάλο υγειονομικό κεφάλαιο;», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και το οποίο διοργάνωσαν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας με την υποστήριξη της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας και του τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ.

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, μικροβιολόγοι και οικονομολόγοι της Υγείας προειδοποίησαν ότι η μικροβιακή αντοχή είναι ένας «παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος, τις επιπτώσεις του οποίου θα υποστούν σε πολλαπλάσιο βαθμό οι μετέπειτα γενιές, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί τώρα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν την ανάγκη για άμεσες δράσεις, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία τμημάτων ελέγχου λοιμώξεων στα νοσοκομεία, την ύπαρξη τουλάχιστον ενός λοιμωξιολόγου σε κάθε νοσοκομείο της χώρας και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ελέγχου των λοιμώξεων. Κατά τους ειδικούς, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των λοιμώξεων και στη σωστή θεραπεία τους με την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, προσπάθεια που απαιτεί επένδυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση, συνεχή επιμόρφωση και αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή