Ποτέ την Κυριακή… και μετά τις 9 μ.μ. για τα φαρμακεία

Ποτέ την Κυριακή… και μετά τις 9 μ.μ. για τα φαρμακεία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ τίθενται οι νέες διατάξεις για τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων, οι οποίες σηματοδοτούν την πλήρη υποχώρηση από την εδώ και μία οκταετία απόπειρα «απελευθέρωσης» του ωραρίου. Σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η οποία δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα φαρμακεία –ακόμα και αυτά που επιλέγουν διευρυμένο ωράριο– πρέπει υποχρεωτικά να κλείνουν το αργότερο στις 9 το βράδυ τις καθημερινές και στις 8 το βράδυ το Σάββατο. Ολα τα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά την Κυριακή με την εξαίρεση όσων εφημερεύουν, των φαρμακείων στα αεροδρόμια και των φαρμακείων σε νησιωτικές περιοχές, τα οποία μπορούν να είναι ανοικτά και πέραν του κανονικού ωραρίου έπειτα από σχετική απόφαση του οικείου νομάρχη.

Eπιπλέον, απαγορεύεται η λειτουργία των φαρμακείων –πλην των διημερευόντων και διανυκτερευόντων που ορίζει ο φαρμακευτικός σύλλογος της κάθε περιοχής– κατά τις επίσημες αργίες, που σημαίνει ότι την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η και την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου, του Αγίου Πνεύματος και την ημέρα εορτής πολιούχου αγίου της εκάστοτε πόλης τα διευρυμένα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά. Με βάση τη διάταξη, στους παραβάτες ορίζεται πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η διάταξη έχει άμεση ισχύ ακόμα και για το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου, για το οποίο ήδη έχουν υποβληθεί οι ώρες λειτουργίας που επιλέγουν τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη ο πίνακας των φαρμακείων της Αττικής (εκτός Πειραιά) που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έχει τροποποιηθεί με βάση τα νέα δεδομένα. Ετσι, από τα 1.650 φαρμακεία που περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος πίνακας και τα οποία είχαν επιλέξει να λειτουργούν επιπλέον των ωρών εργασίας που ορίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, στα 383 «ψαλιδίστικαν» οι ώρες λειτουργίας. Υπενθυμίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των «διευρυμένων» φαρμακείων, ιδίως σε κεντρικά σημεία ή κοντά σε μονάδες υγείας, έμεναν μέχρι πρότινος ανοικτά έως τις 11 το βράδυ.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στους κατά τόπους συλλόγους για την εφαρμογή των νέων διατάξεων σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά τη διασφάλιση ότι τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των πολιτών και τα όσα ενδεχομένως κενά δημιουργηθούν από το «ψαλίδισμα» του ωραρίου των διευρυμένων, και ο δεύτερος την περιφρούρηση της εφαρμογής του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή