«Εγκλωβισμένοι» οι νέοι κώδικες λόγω εκλογών

«Εγκλωβισμένοι» οι νέοι κώδικες λόγω εκλογών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από νομοπαρασκευαστικές εργασίες που κράτησαν χρόνια και τη δημόσια διαβούλευση να έχει τελειώσει από καιρό, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας της Ποινικής Δικονομίας έφθασαν στο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με τα δικαστήρια να αναμένουν την ολοκλήρωσή της και με εκατοντάδες ποινικές δίκες να σέρνονται για καιρό, καθώς δικηγόροι και κατηγορούμενοι, όπως είναι φυσικό, επιθυμούν να κριθούν υπό το νέο νομοθετικό καθεστώς, προσβλέποντας σε πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, δεκάδες διατάξεις του οποίου εξορθολογίζουν ποινές και αδικήματα, ανανεώνοντας έπειτα από δεκαετίες το σύστημα ποινικής καταστολής, έχει φθάσει στη Βουλή από ημέρες και κυριολεκτικώς στο παρά πέντε της προεκλογικής περιόδου. Τα δικαστήρια, που αναμένεται να ανοίξουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, ενόψει της επικείμενης ψήφισης των κωδίκων, κινούνται σε διαδικασίες, τουλάχιστον, στασιμότητας, ενώ το σύνολο των ποινικών υποθέσεων αντιμετωπίζεται με την αναμονή των νέων ρυθμίσεων, δημιουργώντας προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες περιμένουν τις νέες ρυθμίσεις για να κριθούν.

Την ίδια στιγμή, στις φυλακές όπου η προσδοκία των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων αφορά χιλιάδες κρατούμενους, η μη ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας δημιουργεί κινητικότητα που προβληματίζει, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης, που επισπεύδει και τις σχετικές διαδικασίες, εκτιμά ότι μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις από κρατουμένους, θέτοντας θέματα για την ομαλή λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων. Επιπλέον, σειρά διατάξεων που είχαν προκαλέσει επικρίσεις κατά τη μακρά διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, βελτιώθηκαν επί της ουσίας από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που συνεδρίασαν τον τελευταίο καιρό δεκάδες φορές, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να βρει την αναγκαία και απαραίτητη συναίνεση για δύο νομοθετήματα καθοριστικής σημασίας για το σύστημα ποινικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων.

Ειδικότερα, διατάξεις που αφορούσαν την εγκληματική οργάνωση, ενόψει και της συνεχιζόμενης δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλες που αφορούσαν θέματα ασφάλειας, όπως ρυθμίσεις για κατοχή εκρηκτικών, βελτιώθηκαν με αυστηροποίηση των σχετικών διατάξεων σε σχέση με το αρχικό κείμενο των κωδίκων.

Σειρά ενημερώσεων

Παράλληλα, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που συγκροτούνται από έγκριτους ποινικολόγους και δικαστικούς εγνωσμένου κύρους, προχώρησαν σε σειρά ενημερώσεων των δικηγορικών συλλόγων σε πολλές πόλεις της χώρας, προκειμένου ο νομικός κόσμος να γνωρίζει το σύνολο των νέων ρυθμίσεων και να υποβάλει τυχόν βελτιωτικές παρατηρήσεις. Οι νέοι κώδικες, προϊόν νομοπαρασκευαστικής εργασίας πέραν των δέκα ετών και επί όλων των κυβερνήσεων από το τέλος της δεκαετίας του 2000, ενδέχεται να εγκλωβιστούν στην προεκλογική διαδικασία και να μην προχωρήσει η ψήφισή τους, αφήνοντας χιλιάδες δίκες σε μείζονα εκκρεμότητα και χιλιάδες πολίτες σε αναμονή για ένα νομοθέτημα που αναμένεται από καιρό, καθώς η κυβέρνηση «έσπρωξε» τις διαδικασίες ώς το τέλος Μαΐου. Δικαστές και νομικοί επισημαίνουν πως τα μείζονος σημασίας αυτά νομοθετήματα θα έπρεπε να αποσυνδεθούν από τις πολιτικές διεργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή