ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ

Νέα διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ

Μια νέα αξιολόγηση πανεπιστημίων ανά τον κόσμο προσφέρει σε μία οκτάδα ελληνικών ΑΕΙ την ικανοποίηση να χαίρονται για το έργο τους. Ειδικότερα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά δημοσιεύθηκε από τον ειδησεογραφικό οργανισμό US News η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων για το 2019. 

Μεταξύ των 1.250 πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Αθηνών (στη θέση 279), το ΑΠΘ (θέση 347), το ΕΜΠ (θέση 414), τα Πανεπιστήμια Κρήτης (θέση 452), Ιωαννίνων (θέση 601), Πάτρας (θέση 713), Θεσσαλίας (θέση 981) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (θέση 1.107). Στις δέκα πρώτες θέσεις βρέθηκαν το Χάρβαρντ (ΗΠΑ), το MIT (ΗΠΑ), το Στάνφορντ (ΗΠΑ), το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ), η Οξφόρδη (Βρετανία), το Καλτέκ (ΗΠΑ), το Κέμπριτζ (Βρετανία), το Κολούμπια (ΗΠΑ), το Πρίνστον (ΗΠΑ) και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (ΗΠΑ). Μεταξύ των 1.250, τα 499 είναι από την Ευρώπη και σε αυτή την κατάταξη το ΕΚΠΑ βρέθηκε στην 124η θέση. Από το σύνολο των πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, η τελική συνολική κατάταξη των 1.250 καλύτερων καλύπτει ένα εύρος 75 χωρών. Το πρώτο βήμα για την κατάρτιση των κατατάξεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από την εταιρεία Thomson Reuters (InCitesTM research analytics solutions), περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρώτης ομάδας των καλύτερων πανεπιστημίων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια δεύτερη φάση για την κατάταξη των 1.250 κορυφαίων.

Για να συμπεριληφθεί ένα ΑΕΙ στα 1.250, πρέπει πρώτα να βρίσκεται μεταξύ των 250 πρώτων πανεπιστημίων στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης. Στην κατάταξη του 2019 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των ιδρυμάτων για την περίοδο 2012-2016 και οι ετεροαναφορές μέχρι τις 2 Ιουνίου 2018.

Δεκατρία κριτήρια

Το U.S. News & World Report αξιολογεί τα 1.250 καλύτερα ΑΕΙ χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων: παγκόσμια ερευνητική φήμη (12,5%), περιφερειακή ερευνητική φήμη (12,5%), δημοσιεύσεις (10%), συγγράμματα  (2,5%), συνέδρια (2,5%), σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%), σύνολο αναφορών (7,5%), αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (12,5%), ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%), διεθνείς συνεργασίες (5%), ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%), αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1%  (5%), ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%).

Τα τελευταία χρόνια οι αξιολογήσεις των ιδρυμάτων που γίνονται από τρίτους φορείς αποτελούν νέο «φίλτρο» για το προφίλ, τη φήμη και τη θέση κάθε ΑΕΙ. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι κατατάξεις των ΑΕΙ επηρεάζουν αποφασιστικά την κοινή γνώμη γενικότερα και τη λήψη αποφάσεων ειδικότερα, για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.