Παρατηρώντας τον θερινό ουρανό από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Θησείο

Παρατηρώντας τον θερινό ουρανό από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Θησείο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εμάς τους Ελληνες, η έλευση του καλοκαιριού σηματοδοτείται από πολλά πράγματα γύρω μας. Ενα από τα πιο όμορφα και γοητευτικά είναι ο διαυγής έναστρος ουρανός, η όμορφη σκέπη κάθε καλοκαιρινής νύχτας. Το Αστεροσκοπείο στο Θησείο –ένα από τα κρυφά διαμαντάκια της Αθήνας– μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς από αυτούς τους μακρινούς πλανήτες σε μια επίσκεψη που συνδυάζει και γνωριμία με κάποια από τα κτίριά του. Αν δεν έχετε διαβεί το κατώφλι του –ούτε με την παλαιότερη αφορμή της έκθεσης του ΝΕΟΝ το 2017–, τώρα ήρθε η ώρα.

Μεθαύριο Σάββατο 1η Ιουνίου τα μεσάνυχτα και ξημερώνοντας προς Κυριακή, πραγματοποιείται παρατήρηση του πλανήτη Δία στο κέντρο επισκεπτών του Θησείου. Οι τυχεροί θα δουν  τον γίγαντα πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος καθώς ανατέλλει στον καλοκαιρινό ουρανό. Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας και θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής 2 Ιουνίου (γενική είσοδος: 2,5 ευρώ).

Το συγκεκριμένο όργανο κατασκευάστηκε το 1902, πάλι από τον οίκο Γκοτιέ, και φέρει το όνομα του δωρητή Δωρίδη, ενός Ελληνα της διασποράς που άφησε την περιουσία του στο ελληνικό κράτος. Το τηλεσκόπιο ήταν σε αχρησία, όμως αποκαταστάθηκε πρόσφατα χάρις σε χορηγία και τεχνογνωσία του ΟΤΕ.

Παρατηρώντας τον θερινό ουρανό από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Θησείο-1

To εντυπωσιακό τηλεσκόπιο Δωρίδη μας περιμένει στο Θησείο.

Αν πάντως δεν θέλετε –ή δεν μπορείτε– να ξενυχτήσετε θαυμάζοντας τον Δία, υπάρχουν και εναλλακτικές. Πρόκειται για τις τακτικές βραδινές ξεναγήσεις στο κέντρο επισκεπτών Θησείου, που συνεχίζονται για τους επόμενους μήνες κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.00 – 22.30. Η βόλτα ξεκινά με επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής (το περίφημο κτίριο Σίνα του 1842, που σχεδίασε ο Θεόφιλος Χάνσεν και με τον θυρεό της οικογένειας Σίνα).

Εκεί οι επισκέπτες ενημερώνονται για την ιστορική μέθοδο προσδιορισμού της ώρας Ελλάδος και τη λειτουργία του μηχανισμού των Αντικυθήρων χάρις σε ένα πιστό αντίγραφό του που φιλοξενείται στο μουσείο. Επίσης, μπορούν να  δουν από κοντά επιστημονικά όργανα από τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ένας παλαιός χάρτης της Σελήνης, ο ακριβέστερος που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπινο χέρι. Τον έφτιαξε ο Γερμανός διευθυντής του Αστεροσκοπείου, Ιούλιος Σμιτ, ο οποίος πάλευε να τον ολοκληρώσει 34 έτη (1840-1874) και θεωρείται ακόμη και σήμερα ένας από τους αξιολογότερους του είδους. Η περιήγηση ολοκληρώνεται πάλι με παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη (γενική είσοδος: 5 ευρώ/μειωμένο: 2,5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή