Η Εταιρεία Σπαστικών μάς παραδίδει έμπρακτα μαθήματα ανθρωπιάς από το 1972

Η Εταιρεία Σπαστικών μάς παραδίδει έμπρακτα μαθήματα ανθρωπιάς από το 1972

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να αλλάξει ο τρόπος που μια κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με κάθε είδους αναπηρία, χρειάζεται συνεχής αγώνας. Πρόσφατα παραδείγματα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος του στίγματος είναι πάντα παρών και πως όλοι μας πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ενας από τους φορείς που εδώ και δεκαετίες έχει ανοίξει τον δρόμο για το πώς οι άνθρωποι που πάσχουν μπορούν να ενταχθούν και να έχουν μια –όσο το δυνατόν– καλύτερη ζωή είναι η Εταιρεία Σπαστικών. Οι σκαπανείς της ίδρυσης του φορέα, το 1972, ήταν είκοσι γονείς που είχαν προσωπική γνώση του θέματος, αλλά ποτέ δεν απέβλεψαν στην εξυπηρέτηση των δικών τους παιδιών. Απεναντίας, θέλησαν να μιλήσουν για τα προβλήματα της εγκεφαλικής παράλυσης με θάρρος και ευαισθησία. Εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, λοιπόν,  η Εταιρεία μάς δίνει μαθήματα ανθρωπιάς.

Το πιο πρόσφατο ήταν πριν από λίγο καιρό στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια παράσταση του συγκροτήματος Encardia, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.000 άτομα. Το μουσικό αυτό σύνολο, με πέντε μουσικούς,  οκτώ χορευτές και έμπνευση τη μουσική παράδοση της Νότιας Ιταλίας, μας έχει χαρίσει τη δική του πρωτότυπη ματιά σε τραγούδια και χορούς από την περιοχή. Οι Encardia, που εμφανίστηκαν αφιλοκερδώς, επιφύλασσαν μια έκπληξη σε όλους εμάς. Εκτός από τους ίδιους, στη σκηνή ανέβηκε και μια ομάδα παιδιών και νέων της «Πόρτας Ανοιχτής», τόσο ως τραγουδιστές όσο και ως χορευτές και ηθοποιοί.

Η Εταιρεία Σπαστικών μάς παραδίδει έμπρακτα μαθήματα ανθρωπιάς από το 1972-1

Τα παιδιά της «Πόρτας Ανοιχτής» στη σκηνή με τους Encardia.

Η «Πόρτα Ανοιχτή» είναι το πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης της Εταιρείας στην Αργυρούπολη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2001. Πρόκειται για καλαίσθητη, σύγχρονη και λειτουργική μονάδα που συναγωνίζεται τα πιο προηγμένα κέντρα της Ευρώπης. Εξυπηρετεί καθημερινά 240 παιδιά, νέους και ενηλίκους με εγκεφαλική παράλυση.

Για άλλη μία φορά αποδείχθηκαν στην πράξη το πρωτοποριακό πνεύμα και η πίστη της Εταιρείας Σπαστικών στις απέραντες δυνατότητες κάθε ανθρώπου με αναπηρία, καθώς και η πεποίθηση ότι η παιδεία, η καλλιέργεια και η τέχνη αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την κοινωνική συνοχή. Η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός και η χαρά ήταν διάχυτα σε όλο το ακροατήριο  στην παράσταση που είχε τίτλο «Τα βήματα της ψυχής».

ΥΓ.: Να θυμίσουμε ότι η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή με την ομάδα «Flying high» συνεχίζει τη συμμετοχή της και στον 37o Μαραθώνιο Αθήνας, στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2019. Μας προσκαλεί έως τις 15 Ιουλίου να δηλώσουμε συμμετοχή στην ομάδα μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να βοηθήσουμε τον φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή