Η τεχνογνωσία του ΑΠΘ συνέβαλε στην εξιχνίαση της δολοφονίας Γραικού

Η τεχνογνωσία του ΑΠΘ συνέβαλε στην εξιχνίαση της δολοφονίας Γραικού

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας καθοριστικά με το έμπειρο προσωπικό και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία του στην επίλυση της τρέχουσας αστυνομικής έρευνας για τον εντοπισμό του 59χρονου επιχειρηματία.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχε απευθυνθεί στους υπευθύνους του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ,  ζητώντας τη συνδρομή τους σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, προκειμένου να εντοπισθεί το θαμμένο αυτοκίνητο σε υπέδαφος αγροτικής περιοχής.

Την 30ή Μαΐου 2019 τα μέλη ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου πραγματοποίησαν γεωφυσική διασκόπηση υπεδάφους σε χώρο που υπέδειξαν οι αστυνομικές αρχές, στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης. Από τη διενεργούμενη έρευνα η ομάδα εντόπισε δύο σημεία, στο υπέδαφος των οποίων θα μπορούσαν να βρίσκονται μεταλλικά αντικείμενα και στη συνέχεια αποτύπωσε τις συντεταγμένες των δύο σημείων και ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές. Στο ένα από τα δύο αυτά σημεία εντοπίστηκε το ζητούμενο από την αστυνομία όχημα, γεγονός που οδήγησε και  στην επίλυση της υπόθεσης.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους Δρ. Αλέξανδρο Σταμπολίδη, Δρ. Νεκταρία Διαμαντή, Δρ. Ηλία Φίκο, τον Καθηγητή του Εργαστηρίου Τοπογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ,  Σπυρίδωνα Σπαταλά, και συντονίστηκε από τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γρηγόριο Τσόκα. 

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής εξειδικεύεται στην εξερεύνηση του υπεδάφους με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές, τις οποίες έχει εφαρμόσει σε πολλές περιπτώσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ παράλληλα έχει συνεισφέρει με καινοτόμες μεθόδους στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή