Εγκάρδιο κλίμα στη συνάντηση Ιερωνύμου – Ελπιδοφόρου

Εγκάρδιο κλίμα στη συνάντηση Ιερωνύμου – Ελπιδοφόρου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος υποδέχθηκε στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο τον κ. Ελπιδοφόρο μετά την ανάρρησή του στον θώκο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Οι δύο ιεράρχες έχουν μακρά γνωριμία και σχέση –άλλωστε ο κ. Ελπιδοφόρος, έως τα μέσα Μαΐου, όταν και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ήταν μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης–, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ζήτησε τις συμβουλές του κ. Ιερώνυμου για το πώς να κυβερνήσει το «σκάφος» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Οπως τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, «ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει τη χαρά και την τιμή να διαποιμαίνει ίσως το πιο επιτυχημένο κομμάτι της ελληνικής διασποράς» και σημείωσε ότι «στα καθήκοντά του είναι η διατήρηση της συνείδησης του συνδέσμου με την πατρίδα, την Ελλάδα, αλλά και η διατήρηση της εθνικής, πολιτισμικής, γλωσσικής συνέχειας και της πιστότητας στην Ορθόδοξη παράδοση».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως «η παρουσία της Εκκλησίας έξω από την Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ισάξια της πρεσβείας». Αναφερόμενος στην ομογένεια, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι «όταν μιλάμε για τους Ελληνες της Αμερικής, αγγίζουμε την καρδιά του κομματιού της Ελλάδας που βρίσκεται μακριά μας» και συμπλήρωσε πως «είναι ευτύχημα να υπάρχει στην Αμερική ο πρώτος της Εκκλησίας, ο οποίος θα καθοδηγεί, θα συμπάσχει, θα συγχαίρει, θα συναγωνίζεται για αυτούς τους ανθρώπους, που το αντίκτυπο στη ζωή τους είναι ένα μήνυμα για τη δική μας ζωή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Ιεράρχες εστίασαν επίσης στις γέφυρες που μπορούν να ενισχυθούν ανάμεσα στην ομογένεια στις ΗΠΑ, που είναι το πιο επιτυχημένο κομμάτι της ελληνικής διασποράς, και στην Ελλάδα. Παράλληλα, εκκλησιαστικοί κύκλοι τόνισαν στην «Κ» ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο και της αναθέρμανσης των σχέσεων Φαναρίου – Αθήνας, δηλαδή ανάμεσα στον φάρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και στον βασικότερο πυλώνα της, την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τέλος, ο κ. Ελπιδοφόρος προσκάλεσε τον κ. Ιερώνυμο στην ενθρόνισή του στη Νέα Υόρκη στις 22 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή