Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία του Β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία του Β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο των ευρωεκλογών και εν αναμονή των εθνικών εκλογών, οι πολίτες προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες για τον επαναληπτικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις «μάχες», σε πολλές περιπτώσεις, να αναμένονται αμφίρροπες.

Με τις αλλαγές που έφερε ο «Κλεισθένης», τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν επιλέγουμε ποιον από τους δύο πρώτους συνδυασμούς θα διοικήσει την περιφέρεια ή τον δήμο, καθώς η δύναμη σε έδρες κρίνεται πλέον για όλους από τον α΄ γύρο.

Πλέον, στις περιπτώσεις που κανένας συνδυασμός την πρώτη Κυριακή δεν κατόρθωσε να λάβει σε ψήφους πάνω από 50%, εκλέγουμε μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή δημάρχους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Ο δεύτερος γύρος διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα και οι εκλογείς δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανένα υποψήφιο σύμβουλο, καθόσον η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με την παράταξη που επιθυμούν. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Κώστας Πουλάκης: Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία, πολύ σύντομα ροή αποτελεσμάτων και τελικά αποτελέσματα

Ομαλά διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Όπως ανέφερε, σήμερα οι εκλογές διεξάγονται σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά τα 27.659 εκλογικά τμήματα έναντι 39.063 την περασμένη Κυριακή, δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σήμερα αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

Ο κ. Πουλάκης είπε ότι το υπουργείο επικοινώνησε με όλες τις περιφέρειες, όπου διαπιστώθηκε ότι όλα τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά και όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις θέσεις τους, ενώ ένας δικαστικός αντιπρόσωπος που αρρώστησε το πρωί, αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του.

Το μοναδικό πρόβλημα που υπήρξε χθες με τον έναν από τους δύο εκλογικούς αντιπροσώπους που δεν πήγε στο Καστελόριζο γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση από τη Ρόδο προς το ακριτικό νησί αντιμετωπίστηκε μετά από ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο διέθεσε ένα ελικόπτερο Πούμα, ανέφερε ο γγ του ΥΠΕΣ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας, η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την περασμένη Κυριακή διότι υπάρχουν μόνο δύο συνδυασμοί και χωρίς σταυροδοσία και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η ροή των αποτελεσμάτων, αλλά και τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία του Β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κεντρική Μακεδονία

Κανονικά άνοιξαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα τόσο στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια εσωτερικής λειτουργίας της ΠΚΜ, Πόπη Μπαλλά και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και στους 26 δήμους – από τους συνολικά 38 δήμους της Κ. Μακεδονίας – στους οποίους υποψήφιοι δήμαρχοι αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Ευόσμου-Κορδελιού, Δέλτα, Χαλκηδόνας, Λαγκαδά, Θερμαϊκού και Ωραιοκάστρου.

Κοζάνη

Χωρίς προβλήματα η ψηφοφορία στη Δυτική Μακεδονία

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η ψηφοφορία στα 1.525 εκλογικά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς ήταν κανονικά στις θέσεις τους, ενώ όπως ανάφερε η υπεύθυνη για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στην ΠΕ Κοζάνης Εφέτης, Έφη Μπράμη, σε δύο μόνον περιπτώσεις έγινε αντικατάσταση τακτικών αντιπροσώπων για λόγους υγείας.

Διευκρίνισε ακόμη ότι στα περισσότερα εκλογικά τμήματα η σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών είναι πλήρης, σε σχέση με τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στην εκλογική διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής.

Πάτρα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε και εξελίσσεται στη Δυτική Ελλάδα ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Μόνο σε ένα εκλογικό τμήμα στην Αιτωλοακαρνανία ξεκίνησε με καθυστέρηση η ψηφοφορία, λόγω αργοπορίας του δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ καταγράφονται εκ νέου απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Όσον αφορά στις σημερινές εκλογές, εκτός από την ανάδειξη νέου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή 16 νέων δημάρχων.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα εκλογές πραγματοποιούνται στους δήμους Πατρέων, Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Δυτικής Αχαΐας.

Στην Ηλεία, εκλογές διεξάγονται στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Τέλος, στην Αιτωλοακαρνανία, εκλογές πραγματοποιούνται στους δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και Ξηρόμερου.

Χανιά

Κανονικά διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών στους δήμους Χανίων και Αποκορώνου.

Την ψήφο των πολιτών στα Χανιά διεκδικούν ο συνδυασμός «Η Απάντηση τα Χανιά μας» με υποψήφιο δήμαρχο τον Άρη Παπαδογιάννη, που την πρώτη Κυριακή των εκλογών είχε λάβει ποσοστό 26,94% και ο συνδυασμός «Για τα Χανιά» με υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, που την πρώτη Κυριακή των εκλογών είχε λάβει ποσοστό 19,09%.

Στα Χανιά η διαδικασία εξελίσσεται σε 168 εκλογικά τμήματα.

Στον δήμο Αποκορώνου την ψήφο των πολιτών διεκδικούν ο συνδυασμός «Ενωτική Μαχητική Ανεξάρτητη Κίνηση» με υποψήφιο δήμαρχο τον Χαράλαμπο Κουκιανάκη, που την πρώτη Κυριακή των εκλογών είχε λάβει ποσοστό 38,57% και ο συνδυασμός, «Αποκόρωνας Ενότητα Ελπίδα» με υποψήφιο δήμαρχο τονΣταμάτη Σγουράκη, που την πρώτη Κυριακή των εκλογών είχε λάβει ποσοστό 30,93%. Στον Αποκόρωνα η διαδικασία εξελίσσεται σε 49 εκλογικά τμήματα.

Στα εκλογικά τμήματα και των δύο δήμων έχουν προσέλθει κανονικά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς, ενώ όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, κάποια κενά υπάρχουν στη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή