Προς αναζήτηση λύσης για τα διαγνωστικά κέντρα

Προς αναζήτηση λύσης για τα διαγνωστικά κέντρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναζήτηση λύσης για την αναστολή της απεργίας των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, στην οποία αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή όλων των μερών, με σκοπό την άμεση διερεύνηση ενός «δικαιότερου τρόπου κατανομής του claw back» (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης από τους παρόχους υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ), που θα έχει εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Εχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση εργασίας της ομάδας στον ΕΟΠΥΥ, η οποία επιπρόσθετα θα εξετάσει και τις δυνατότητες αναπροσαρμογής των κονδυλίων του οργανισμού. Η πρόταση της ομάδας εργασίας θα πρέπει να κατατεθεί στο υπουργείο έως μεθαύριο Παρασκευή.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων γιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων (μικρών, μεσαίων και μεγάλων), οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν επ’ αόριστον τις μονάδες τους από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Πρόκειται για τη συνέχεια των επιτυχημένων κινητοποιήσεων που έγιναν το τριήμερο 23-25 Μαΐου –με συμμετοχή των μονάδων που ξεπερνούσε το 90%–, μια κίνηση διαμαρτυρίας για τις πολύ υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις των διαγνωστικών κέντρων, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ (claw back και rebate). Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους και σημείωσε ότι «το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού για να μην κινδυνεύουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά ιατρεία και ζήτησε την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού (370 εκατ. ευρώ) για τις διαγνωστικές εξετάσεις για το 2018 ώστε τουλάχιστον να μη χρεωθεί claw back για το β΄ εξάμηνο του έτους, κάτι που ωστόσο απέκλεισε ο κ. Ξανθός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων, κέντρων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ότι δεν θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων έχει προτρέψει τα μέλη του να αποστείλουν στον Ιατρικό Σύλλογο, στον οποίο ανήκουν, εξουσιοδότηση για να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή