ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανήμπορο το ΑΠΘ να προστατευθεί από τραμπούκους

Ανήμπορο το ΑΠΘ να προστατευθεί από τραμπούκους

Ομάδα φοιτητών στο ΑΠΘ βρίζει και απειλεί καθηγητές με στόχο να επιβάλει τον… τσαμπουκά της, ωστόσο το ίδρυμα είναι ανήμπορο να λάβει από μόνο του ουσιαστικά μέτρα φύλαξης. Χθες φοιτητές έφθασαν να απειλήσουν καθηγητή ότι θα τον ρίξουν από το παράθυρο. Ηταν το τρίτο ανάλογο περιστατικό σε μικρό χρονικό διάστημα.

Βέβαια, τέτοιου είδους έκτροπα καταγράφονται σε όλα τα πανεπιστήμια, και δη της Αθήνας. «Οι πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν το υπουργείο, την Εισαγγελία και την αστυνομία για τα γεγονότα», ανέφερε χθες το ΑΠΘ, αλλά η υπόθεση μάλλον έκλεισε σε αυτή την ενημέρωση. Μετά και τα χθεσινά γεγονότα και την οξυμένη κατάσταση, εκφράζονται φόβοι για προσπάθεια διακοπής των πρυτανικών εκλογών στο ΑΠΘ την προσεχή Τρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ, «χθες ομάδα περίπου 30 φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της πρυτανείας του ιδρύματος, προπηλακίζοντας, φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους καθηγητές, στον πρύτανη και στους αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή».

Μάλιστα, ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου καθηγητή. «Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοικτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Αντίστοιχα γεγονότα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Περικλής Μήτκας, έγιναν και την περασμένη Παρασκευή, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Χωρίς αιτήματα

Από την πλευρά της, ομάδα φοιτητών, λέγοντας ότι πρόκειται για εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων τμημάτων του ΑΠΘ, υποστήριξε ότι καθηγητής-μέλος της Συγκλήτου γρονθοκόπησε φοιτητή σε συνεδρίαση της Συγκλήτου που έγινε την Κυριακή (συγκλητικοί ανέφεραν στην «Κ» ότι έγινε την Παρασκευή). Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο 2 δευτερολέπτων χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα φοιτητών, για ευνόητους λόγους. Καθηγητές του ιδρύματος ανέφεραν στην «Κ» ότι σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά, ωστόσο να σημειωθεί ότι και το ίδρυμα μπορεί να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά φοιτητών που υποπίπτουν σε παραβατικές πράξεις.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μήτκας, η ομάδα δεν έχει αιτήματα, απλώς την ενδιαφέρει να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη, για να επιβάλλει τις θέσεις της. «Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου όπως η Σύγκλητος», ανέφερε η Σύγκλητος.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ασκούμε το μοναδικό επάγγελμα στο οποίο πλημμελήματα και πταίσματα εις βάρος των εργαζομένων δεν διώκονται», δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Βασίλης Γούναρης. Την ίδια στιγμή, οι πρυτανικές αρχές καλούν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα.