Ξεκινά η κεντρική επεξεργασία μονάδων αίματος στην Αττική

Ξεκινά η κεντρική επεξεργασία μονάδων αίματος στην Αττική

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από την κεντρική επεξεργασία των μονάδων αίματος που συλλέγονται από τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων της Αττικής, εξέλιξη η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση κόστους σε ανθρώπινο δυναμικό και σε προμήθειες υλικών, βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Χθες, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αίθουσας κεντρικής επεξεργασίας αίματος στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΑ στις Αχαρνές, και η οποία στην πλήρη ανάπτυξή της θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται έως και 300.000 μονάδες αίματος –όσες δηλαδή εκτιμάται ότι συλλέγονται στην Αττική– τον χρόνο.

Προς το παρόν, στο νέο σύστημα διαχείρισης του αίματος έχει ενταχθεί το Θριάσιο νοσοκομείο από το οποίο μεταφέρονται όλες οι μονάδες στο ΕΚΕΑ προκειμένου να υποβληθούν σε επεξεργασία και να παραχθούν τα προς μετάγγιση προϊόντα για τους ασθενείς. Το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στο νέο σύστημα αρχικά τα μικρά νοσοκομεία της Αττικής και εν συνεχεία τα μεγαλύτερα που έχουν και πιο πολλές ανάγκες για αίμα. Σε αρχικό στάδιο τα νοσοκομεία θα λαμβάνουν παράγωγα από τις μονάδες που θα έχουν αποστείλει, ωστόσο ο τελικός στόχος είναι να γίνεται ανακατανομή των παραγώγων σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου, καθώς σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν μονάδες με περίσσευμα αίματος και μονάδες στις οποίες καταγράφονται ελλείψεις. Επιπλέον, στα κέρδη είναι και η καλύτερη αξιοποίηση του αίματος. Σήμερα, μόλις από το ένα τρίτο των μονάδων αίματος που συλλέγονται παράγονται αιμοπετάλια για τις ανάγκες ασθενών με αιματολογικές παθήσεις, αφού υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν αντίστοιχα τμήματα, οπότε δεν αξιοποιούν τις μονάδες αίματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπως ανέφερε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Χάρις Ματσούκα, η λειτουργία του κέντρου «θα επιτρέψει να γίνει κεντρική επεξεργασία μέχρι και 300.000 μονάδων αίματος με πολύ λιγότερο προσωπικό –σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» η κ. Ματσούκα, για τον σκοπό αυτό θα απασχολούνται δέκα άτομα προσωπικό–, θα αποδώσει πολύ καλύτερης ποιότητας παράγωγα, με αυτοματοποιημένο τρόπο για να καλύπτονται οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με επάρκεια και ασφάλεια». Υπέρ της κεντρικής επεξεργασίας αίματος τάχθηκαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας και η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών κ. Βάνα Μυρίλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή