Νέα εισβολή φοιτητών σε εκδήλωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ μετά τα χθεσινά επεισόδια

Νέα εισβολή φοιτητών σε εκδήλωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ μετά τα χθεσινά επεισόδια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβολή της εκδήλωσης για την παρουσίαση των 11 υποψηφίων αντιπρυτάνεων στις προσεχείς πρυτανικές εκλογές της 11ης Ιουνίου ανακοίνωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης, έπειτα από την είσοδο φοιτητών στο αμφιθέατρο του Γ.Π.Ν.Θ. "ΑΧΕΠΑ", όπου θα γινόταν η ενημέρωση των μελών ΔΕΠ και μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια μεταξύ καθηγητών και φοιτητών στο κτίριο διοίκησης  του ΑΠΘ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΑΠΘ καταγγέλλει ότι καθηγητής γρονθοκοπήθηκε, ενώ από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι ασκήθηκε σε αυτούς σωματική βία από καθηγητές και υπαλλήλους της φύλαξης. 

Σε συνέχεια των χθεσινών επεισοδίων και πριν αρχίσει η εκδήλωση, οι φοιτητές – κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των πρυτανικών Αρχών – ζήτησαν από τους υποψηφίους αντιπρυτάνεις να τοποθετηθούν για τα γεγονότα και να καταδικάσουν τον συνάδελφό τους, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνο Τοκμακίδη, ζητώντας την απομάκρυνσή του από το Πανεπιστήμιο, ισχυριζόμενοι ότι γρονθοκόπησε φοιτητή.

Ο κ. Δαρδαβέσης συνομίλησε με τους εκπροσώπους των φοιτητών και τους ζήτησε να καταθέσουν τις θέσεις τους, δεσμευόμενος να τις μεταφέρει στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα.

Από την πλευρά του ο κ.Τοκμακίδης – την άσκηση έντονης σωματικής βίας σε βάρος του οποίου κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ, με τη γνωστοποίηση ότι ενημέρωσε σχετικά και την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Παιδείας – δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως πήγε σε αστυνομικό τμήμα και έκανε καταγγελία για τον ξυλοδαρμό του. 

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών Αρχών θα διεξαχθεί με κάλπη -ταυτόχρονα για τους υποψήφιους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις- την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Ωστόσο, η κλιμάκωση των επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες, γεννά ανησυχίες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Στην περίπτωση που επιχειρηθεί να παρακωλυθεί η διαδικασία και ακυρωθεί, οι εκλογές θα γίνουν εντός επταημέρου μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα χθεσινά επεισόδια 

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα χθεσινά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στον 7ο όροφο του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα περίπου τριάντα φοιτητών εισήλθε χωρίς να της έχει επιτραπεί, στο γραφείο του πρύτανη.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα περιορίζεται στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα της παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης πανεπιστημιακού οργάνου.

Τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν κατά τα ίδια επεισόδια απαιτούν έγκλιση και θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας των διωκτικών Αρχών εάν και εφόσον κατατεθούν μηνύσεις.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κληθείς να σχολιάσει -σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ- τα επεισόδια στο ΑΠΘ τα χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Άσυλο που τροφοδότησαν και τα γεγονότα αυτά, παρατήρησε: «Η βία όπου υπάρχει , είναι και μία πρόφαση, και σας προκαλώ να πάτε και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και να δείτε τα στολίδια της χώρας μας αλλά βεβαίως δεν θέλουν να το κάνουν αυτό. Δεν είναι μόνο το ΑΠΘ. Υπάρχει θέμα και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπάρχει πρόβλημα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου κάτω στην Πατησίων και υπάρχει πρόβλημα και στο ΑΠΘ που έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τα οποία πάλι δεν έχουμε απαντήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή