Κόβουν τα άρρωστα δέντρα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου (φωτογραφίες)

Κόβουν τα άρρωστα δέντρα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου (φωτογραφίες)

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε στο Σέιχ Σου η υλοτόμηση των ξερών και ημίξερων δέντρων, που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο “Tomicus piniperda”, στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Υλοτόμοι από τον συνεταιρισμό του Κάτω Σταυρού έπιασαν δουλειά, με σκοπό να απομακρύνουν τα άρρωστα δέντρα από μια έκταση περίπου 3.500 στεμμάτων στην βορειοδυτική πλευρά του Σέιχ Σου.

Κόβουν τα άρρωστα δέντρα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου (φωτογραφίες)-1

Η αναπληρωτής δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι «αυτό το έντομο, υπάρχει σε όλα τα τεχνητά δάση, υποβόσκει, αλλά φέτος -όπως λένε και οι επιστήμονες- το πρόβλημα οφείλεται στο κλίμα, στον ήπιο χειμώνα που είχαμε, αλλά και στο ότι είναι ένα δάσος μεγάλης ηλικίας, το οποίο εξασθενεί σιγά- σιγά και υπάρχουν τα εξασθενημένα άτομα που είναι ευάλωτα στις προσβολές».

Κόβουν τα άρρωστα δέντρα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου (φωτογραφίες)-2

Οι εργασίες αποψίλωσης γίνονται «από το τμήμα πέντε, που είναι η περιοχή Μπαρμπά-Γιώργη και Καρά Τεπέ και φτάνει μέχρι το Φιλίππειο» σύμφωνα με την ίδια. 

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κάτω Σταυρού διευκρίνισε ότι « σε περίπου δύο μήνες θα τελειώσουμε. Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα γίνει, διότι προχωράμε και σε δέκα μέρες τα δέντρα πάλι αρρωσταίνουν».

Κόβουν τα άρρωστα δέντρα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου (φωτογραφίες)-3

Τη διαδικασία αλλά και το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο σχολίασε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Σπυρίδων Βαρσάμης τονίζοντας ότι «είναι σημαντική ενέργεια διότι θα περιορίσει και τον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Κόβουν τα άρρωστα δέντρα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου (φωτογραφίες)-4

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δάσος. Υπάρχει πανεπιστημιακή άποψη για το περιαστικό δάσος που είναι τεχνητό, που αναφέρει ότι κακώς φυτεύουμε πεύκα και ότι θα έπρεπε να φυτεύονται πλατύφυλλα, τα οποία λειτουργούν και ως αντίσταση σε πυρκαγιές, ως αντιπυρικές ζώνες και δημιουργούν καλύτερο κλίμα».

Κόβουν τα άρρωστα δέντρα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου (φωτογραφίες)-5

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, με επιστολή προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες ημέρες, ζήτησε άμεση ενημέρωση για το αποκαλούμενο «έντομο-φονιάς», που νεκρώνει πεύκα καθώς και για την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα στο δάσος του Σέιχ Σού. Επιπρόσθετα, έκανε γνωστό πως «ο δήμος με τις υπηρεσίες του, τους ανθρώπους του και τον εξοπλισμό του μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και στις μετέπειτα αναδασώσεις που θα ακολουθήσουν τις εξυγιαντικές υλοτομήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή