ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνική ενσωμάτωση με «όχημα» μια μπάλα

Κοινωνική ενσωμάτωση με «όχημα» μια μπάλα

«Τη στιγμή του παιχνιδιού, όσοι συμμετέχουν αλλά και όσοι παρακολουθούν ξεχνούν πού βρίσκονται, αυτό καθρεφτίζεται στα μάτια τους», λέει στην «Κ» ο Λιλιάν Τουράμ, ο παλαίμαχος διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής, που επισκέφθηκε χθες ως εκπρόσωπος της Barça Foundation τον Ελαιώνα. Εκεί και στο camp του Σκαραμαγκά προπονούνται στο ποδόσφαιρο καθημερινά τετρακόσια παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων και εκατό κορίτσια. Η ιδέα ξεκίνησε από την «Οργάνωση Γη» το 2016 και γρήγορα βρήκε υποστήριξη από τη Barça Foundation και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2017. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας οι Τζιοβάνι και Εντμίλσον, πρώην αστέρες των «μπλαουγκράνα».

Κοινωνική ενσωμάτωση με «όχημα» μια μπάλα-1

«Στόχος των προγραμμάτων της Barça Foundation δεν είναι η εξεύρεση ταλέντων, αλλά η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για παιχνίδι και προσωπική εξέλιξη των παιδιών» διευκρινίζει ο 47χρονος αθλητής, γνωστός για την κοινωνική του ευαισθησία, που έχει επισκεφθεί camps στον Λίβανο και στην Ιταλία, όπου υλοποιείται το ίδιο πρόγραμμα. «Κάθε άνθρωπος πρέπει να ζει ελεύθερος, η πολιτεία φυλακίζει μόνον όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά, όμως στα camps οι άνθρωποι ζουν περιορισμένοι χωρίς να έχουν παρανομήσει· αυτό είναι νοσηρό». Το αθλητικό πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το 2020 και φιλοδοξία της «Οργάνωσης Γης» είναι να το επεκτείνει στις γειτονιές της Αθήνας. «Τα μόνα μέσα για να τις ξαναζωντανέψεις είναι η ίδρυση αθλητικών ομάδων και η δημιουργία λαχανόκηπων» επισημαίνει ο πρόεδρος, κ. Ντίνος Μαχαίρας.

Η εμφάνιση του Τουράμ, περιστοιχισμένου από στελέχη της Barça Foundation και ξένους δημοσιογράφους, προκαλεί ενθουσιασμό στους φιλοξενούμενους του Ελαιώνα –πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα και δύο χρόνια εντός της δομής– που σπεύδουν να μιλήσουν μαζί του και να απαθανατίσουν τη συνάντηση σε μία selfie. Η ατμόσφαιρα είναι επιπλέον χαρμόσυνη, καθώς εορτάζουν τη λήξη του ραμαζανιού και οι προετοιμασίες είναι από νωρίς πυρετώδεις: στολισμός του υπαίθριου κοινού χώρου, ψησταριές αναμμένες και χορευτική μουσική στη διαπασών. «Η ενέργεια εδώ είναι πολύ έντονη», σχολιάζει ο Λιλιάν Τουράμ, καθώς περπατά ανάμεσα στα κοντέινερ, που έπειτα πλέον από τέσσερα σχεδόν χρόνια έχουν μετατραπεί σε νοικοκυριά. Σε ορισμένες πόρτες διακρίνεται το σήμα της Barcelona κολλημένο, μια ζωντανή υπενθύμιση της σημασίας τέτοιων πρωτοβουλιών για τον τοπικό πληθυσμό, που βιώνει μια παρατεταμένη κατάσταση αναμονής.

Κοινωνική ενσωμάτωση με «όχημα» μια μπάλα-2

Παρά τον έντονο ήλιο, οι λιλιπούτειοι ποδοσφαιριστές, αγόρια και κορίτσια, με την επίσημη περιβολή της ομάδας, περιμένουν υπομονετικά παρατεταγμένοι στο γρασίδι του γηπέδου τον Λιλιάν Τουράμ, για να του δείξουν τις επιδόσεις τους, να αποσπάσουν βέλτιστες τεχνικές, αλλά και για να του συστηθούν προσωπικά. Πολλοί παίκτες από αφρικανικές χώρες επικοινωνούν μαζί του στα γαλλικά, άλλοι του απευθύνουν λέξεις στα ισπανικά, οι υπόλοιποι τον κοιτάζουν με θαυμασμό, προσπαθώντας να πιάσουν την μπάλα. «Με τα περισσότερα παιδιά δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, ανταλλάσσουμε όμως χαμόγελα» αναφέρει ο Τουράμ, «τα παιδιά έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τα ειλικρινή χαμόγελα». Ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του στην ηλικία τους «τρελαμένο» με… την μπάλα. «Δεν σκεφτόμουν και δεν επιθυμούσα τίποτε άλλο» διηγείται, «όμως είναι σημαντικό τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικες) να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή».

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως και προσφέρει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό παιδιών να συνυπάρχουν παίζοντας επί ίσοις όροις. «Τα κορίτσια αγαπούν εξίσου το ποδόσφαιρο» καταλήγει ο Τουράμ, «είναι τα αγόρια που τα εμποδίζουν κατά κανόνα να παίξουν».