Η Αθήνα μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τα μεγαλύτερα μποτιλιαρίσματα

Η Αθήνα μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τα μεγαλύτερα μποτιλιαρίσματα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώνεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθήνα, οι κάτοικοι της οποίας αναλώνουν 40% παραπάνω χρόνο κατά τη μετακίνησή τους, κολλημένοι στην κίνηση. Είναι η έβδομη πόλη στην Ευρώπη με τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα, μετά τη Μόσχα (οι κάτοικοί της δαπανούν 56% επιπλέον χρόνο στη μετακίνηση λόγω μποτιλιαρισμάτων), την Κωνσταντινούπολη (53%), το Βουκουρέστι (48%), την Αγία Πετρούπολη (47%), το Κίεβο (46%) και το Νοβοσιμπίρισκ (Ρωσία, 44%).

Την εικόνα αποτύπωσε η TomTom, εταιρεία πλοήγησης και χαρτογράφησης, που παρακολουθεί συστηματικά την κίνηση στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων του κόσμου.

Σε λίγο καλύτερη θέση από την Αθήνα βρίσκεται η Ρώμη (39%), η Βαρσοβία (39%) και το Γιεκατερίνμπουργκ (Ρωσία, 37%). Οι Βρυξέλλες (37%), το Λονδίνο (37%) και το Παρίσι (36%) κατατάσσονται στην 11η, 12η και 13η θέση αντιστοίχως.

Τα στοιχεία αφορούν όλο το έτος 2018, κατά το οποίο η κίνηση στην ελληνική πρωτεύουσα επιβαρύνθηκε, καθώς το 2017 η ελληνική πρωτεύουσα βρισκόταν στη 10η θέση, με 37% επιπλέον χρόνο μετακίνησης λόγω μποτιλιαρισμάτων, ενώ το 2015 ήταν εκτός δεκάδας.

Η βαθμολογία της Tom Tom δείχνει, όπως αναφέραμε, πόσο επιπλέον χρόνο του ενδεδειγμένου χρειάζεται κάποιος λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, για να μετακινηθεί στην πόλη του.

Χθες, η εταιρεία δημοσιοποίησε στοιχεία για 403 πόλεις σε 56 χώρες. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των περισσότερων πόλεων στον πλανήτη. Μάλιστα, αντί να περιοριστεί, δείχνει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Από το 2017 έως το 2018 αυξήθηκε στο 75% των πόλεων. Μόνο σε 90 πόλεις καταγράφηκαν αισθητές μειώσεις. Προκειμένου να πετύχουν τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ορισμένες πόλεις έχουν λάβει μέτρα, όπως το Λονδίνο που επιβάλλει ειδικό τέλος στα οχήματα που κινούνται σε ζώνες με μεγάλη κίνηση.

Επίσης, η Τζακάρτα παρουσίασε μείωση 8%, τη μεγαλύτερη στην Ασία. Ομως άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο.

Η πόλη με το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο είναι η Βομβάη της Ινδίας. Κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς οι κάτοικοί της ξοδεύουν κατά μέσο όρο 65% επιπλέον χρόνο μετακίνησης, μποτιλιαρισμένοι στο δρόμο.

Η πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, έρχεται δεύτερη με 63%, η Λίμα τρίτη με 58% (σημείωσε αύξηση 8%, τη μεγαλύτερη στη Νότια Αμερική), το Νέο Δελχί τέταρτο (58%), η Μόσχα πέμπτη στον κόσμο (56%).

Στη δεκάδα περιλαμβάνονται η Κωνσταντινούπολη (53%), η Τζακάρτα (Ινδονησία, 53%), η Μπανγκόκ (Ταϋλάνδη, 53%), η Πόλη του Μεξικού (52%), η Ρεσίφε (Βραζιλία, 49%).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Λος Άντζελες έχει τα χειρότερα επίπεδα συμφόρησης με 41%. Ακολουθούν, στην αμερικανική Ηπειρο, το Βανκούβερ (38%), η Νέα Υόρκη (36%) και το Σαν Φρανσίσκο (34%).

Πέρα από την απώλεια χρόνου, άρα και χρήματος, σημαντικές είναι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με την έλευση των αυτοκατευθυνόμενων οχημάτων σε ένα περιβάλλον αυτοματοποιημένης μετακίνησης και την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων οι δρόμοι θα ελευθερωθούν από συμφόρηση και εκπομπές. Αλλά χρειάζεται πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ φορέων.

Η TomTom παρέχει υπηρεσίες κυκλοφορίας, επιτρέποντας στους οδηγούς να κάνουν ευφυέστερες επιλογές στον προγραμματισμό της διαδρομής και να αποφύγουν τη συμφόρηση.

Οι 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στον κόσμο

(% επιπλέον χρόνου μετακίνησης λόγω μποτιλιαρίσματος)

1. Βομβάη, Ινδία                                65%

2. Μπογκοτά, Κολομβία                    63%

3. Λίμα, Περού                                  58%

4. Νέο Δελχί, Ινδία                            58%

5. Μόσχα, Ρωσία                               56%

6. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία       53%

7. Τζακάρτα, Ινδονησία                    53%

8. Μπανγκόκ, Ταϋλάνδη                   53%

9. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό          52%

10. Ρεσίφε, Βραζιλία                         49%

Οι 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Ευρώπη

(% επιπλέον χρόνου μετακίνησης λόγω μποτιλιαρίσματος)

1. Μόσχα, Ρωσία                               56%

2. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία        53%

3. Βουκουρέστι, Ρουμανία                 48%

4. Αγία Πετρούπολη, Ρωσία               47%

5. Κίεβο, Ουκρανία                           46%

6. Νοβοσιμπίρσκ, Ρωσία                   44%

7. Αθήνα, Ελλάδα                              40%

8. Ρώμη, Ιταλία                                  39%

9. Βαρσοβία, Πολωνία                       39%

10. Γιεκατερίνμπουργκ, Ρωσία          37%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή